Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

Boroaia

Populaţie: 4.737 locuitori

Suprafaţă: 73,65 kmp

Adresa primăriei: Boroaia, cod 727040

Telefon, fax: 0230/548015, 548026

Situata în N-E României, pe DN15, în sudul judetului Suceava la granita acestuia cu judetul Neamt, comuna Boroaia face parte din salba de localitati situate pe cursul mijlociu al râului Moldova. Este situata la altitudinea de 355 m fata de nivelul marii. Se întinde pe partea dreapta a Moldovei din lunca acesteia si pe terasele din dreapta pâna sub culmea subcarpatica Plesu.

Localitatea Boroaia este traversata de drumurile vechi comerciale care legau Polonia, Transilvania si Muntenia si este situata la 18 Km de Cetatea Neamtului, la 5 km peste munte de Mânastirea Neamtului, la 5 km de Baia, prima capitala a Moldovei si la 5 km de Râsca. Este formata din padure subcarpatica (fag, brad, carpen, molid) iar ca fauna este reprezentata de prezenta lupilor, ursilor, vulpilor, cerbilor s.a.m.d.

Dovada locuirii acestei zone din cele mai vechi timpuri este atestata de marturiile arheologice din neolitic descoperite în zona Tolan (Dealul Gri) din vestul comunei. Totusi zona nu a fost valorificata arheologic suficient.

Teritoriul actual al localitătii se afla în stăpânirea mănăstirilor Râsca si Neamt, actualul sat fiind împărtit în două părti: Boroaia Neamtului si Boroaia Râstii.

Deoarece în catastiful sămilor tuturor mănăstirilor din tară din 1742 satul nu apare, el figurând de abia în cartografia rusească din 1774, se poate deduce că satul Boroaia a fost fondat în perioada 1742-1774 de către locuitori refugiati din Transilvania care au lucrat ca pantîri în slujba isprăvniciei. Transilvănenii s-au stabilit pe mosiile mănăstiresti de aici cu învoiala staretilor, probabil după răscoala grănicerilor din Năsăud din 1762. Ei au avut o căpetenie cu numele de Bour (sau Bora, după alte surse), după moartea căruia a rămas ca birnică sotia sa, Bouroaia (femininul lui Bour). De la ea si-a luat numele satul Boroaia.

Nu a fost gasita nici o locatie.