Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

Brosteni

Populaţie: 6.357 locuitori

Suprafaţă: 424,40 kmp

Adresa primăriei: Broşteni, cod 727075

Telefon: 0230/549940, 549786

Orasul Brosteni se afla amplasat in partea de sud-est a bazinului Dornelor pe cursul mijlociu al raului Bistrita, fiind imprejmuit de muntii Bistritei si muntii Stanisoara avand urmatoarele coordonate geografice 47 14’ 20" latitudine nordica si 23 21’10" latitudine estica.

Localiatatea se invecineaza la nord cu comunele Crucea si Ostra din judetul Suceava, la sud comuna Bilbor din judetul Harghita, la est comuna Borca din judetul Neamt iar la vest comuna Panaci din judetul Suceava.

Suprafata localitatii este de 42.430 hectare din care peste 35.000 de hectare este acoperita cu paduri si terenuri cu vegetatie forestiera.

Aceste meleaguri,strajuite din toate partile de munti cu paduri seculare si poieni umbroase cu iarba din belsug,au oferit conditii prielnice statornicirii pe aceste meleaguri a multor oameni veniti din alte parti si care cu timpul au devenit taietori de padure,crescatori de vite sau plutasi.

Vechile hrisoave domnesti ale manastirilor Voronet,Probota si Slatina fac mentiuni despre locurile si locuitorii acestei zone.In anul 1488 domnul Moldovei,Stefan cel Mare a daruit Manastirii Voronet o mare mosie,din Branistea careia faceau parte si munti cu poieni de pe meleagurile actualului Brosteni.Braniste se numea pe timpuri locul de rezerva a mosiei manastiresti a Voronetului.

Vreme de 319 ani aceste locuri au facut parte din marea mosie a Voronetului.la inceput,aceste locuri de pe malurile Bistritei mijlocii erau cutreierate doar de pastori ce veneau cu vitele la pasunat si de vanatori si pescari.Pe la 1630 Moise Movila da porunca calugarilor manastirii Voronet sa vamuiasca pe taranii care pasteau turmele de vite sau care vanau pe mosie.

La manastirea Slatina sunt documente in care se vorbeste de Brosteni cu satul Haraoaia si de locuitorul Gheorghe Gemanaru care,impreuna cu mai multi oameni,a venit pe aceste meleaguri pe timpul domnitorului Vasile Lupu(1634-1653).Dupa 1755 mosia manastirii Voronet se desparte in doua,iar Branistea ramane la granita cu imperiul austriac.Aceasta parte a mosiei a fost cumparata de catre un supus austriac in 1798,iar acesta o vinde in anul 1807 logofatului Constantin Bals.

Nu a fost gasita nici o locatie.