Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

Anul:1490 26 februarie: Prima atestare documentara a localitatii Gura Humorului, judetul Suceava.

Afla mai mult

Cautare avansata

 

Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”

Gura Humorului

Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, Gura Humorului

Nota: 1.00 din 5 bazat pe 1 pareri.
Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, Gura Humorului
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

 • Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Gura Humorului este un lăcas de cult ortodox din orasul Gura Humorului (judetul Suceava). Ea a fost construită între anii 1876-1885, prin strădania preotului Simeon Cobilanschi (1842-1910).

  Biserica “Sf. Arhangheli” din Gura Humorului se află pe Bulevardul Bucovinei nr. 26, de-a lungul soselei care traversează localitatea de la est la vest.

  În anul 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o în timpul conflictului militar dintre Turcia si Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) a primit o parte din teritoriul Moldovei de nord. Regiunea aceasta era bogată în fagi, de aici provenind si denumirea de Bucovina (Tara Fagilor) pe care i-au dat-o austriecii.

  La momentul anexării Bucovinei (1775), Gura Humorului era o asezare modestă. Ea s-a desprins de satul Voronet în anul 1780, devenind o entitate social-administrativă distinctă. Ocupantii austrieci au trimis în Bucovina diversi angajati ai statului: functionari si muncitori din Boemia, Moravia si Slovacia si care s-au stabilit aici. Marea majoritate a acestor colonisti era de religie romano-catolică. La 10 octombrie 1782, sediul trupelor de granită se mută la Gura Humorului.

  În timpul ocupatiei austriece, Gura Humorului creste ca importantă, fiind ridicat pe rând la rangul de târgusor si centru administrativ–teritorial (1820), apoi la cel de târg (1880) si capitală de district (1893), iar în cele din urmă, în anul 1904, a primit statutul de oras. Până la primul război mondial, numărul populatiei românesti din localitate era destul de redus, majoritatea locuitorilor fiind de etnie germană, urmasi de evrei. Până în ultimul sfert al secolului al XIX-lea, în Gura Humorului nu exista nici o biserică ortodoxă, putinii credinciosi fiind nevoiti să se deplaseze fie la Mănăstirea Voronet, fie la Mănăstirea Humor.

  În anul 1876, prin osârdia preotului Simeon Cobilanschi si a enoriasilor G. Pascovici si J. Danilevici, s-a început construirea unei biserici ortodoxe în localitatea Gura Humorului. Părintele Simeon a sfintit temelia noului lăcas de cult la 29 septembrie 1876, în prezenta baronului Hieronymus Freiherr von Alessani, guvernatorul Ducatului Bucovinei (1874-1887 si 1911-1913) si a lui Anton Keschmann, căpitanul districtual de Suceava (“Bezirks-Hauptmann von Suczawa”). El nu a reusit să-si ducă activitatea la bun sfârsit, pentru că a fost transferat în anul 1882 ca paroh la Corovia (sat aflat în prezent pe teritoriul Ucrainei).

  Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Gura Humorului a fost sfintită la data de 15/27 octombrie 1885 de către mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici al Bucovinei si Dalmatiei, la acel moment paroh fiind preotul D. Popescul.

  În anul 1890, fratii Pascovici (care contribuiseră si la construirea bisericii) au amplasat o cruce de piatră în curtea bisericii, în apropiere de intrare, iar pe trei fete ale soclului ei au inscriptionat următoarea pisanie: “Biserica didită prin osirdia parochului S. Cobilanschi, G. Pascoviciu si J. Danileviciu sa sfintit în 15/27 Octomvrie 1885 de mitropolitul Silvestru supt păstoria parochului D. Popescul. Temelia bisericii sa sfintit de parochul S. Cobilanschi în 29 Septemvrie 1876. la carea a participat presedintele Br. Alesani si capitanul districtual A. Kesman. Aceasta sf. cruce este asedată pe spesele fratilor Pascoviciu din Gurahumorului întru cinstea m.m. Voevodilor Michail si Gavriil în anul 1890.”

  Până la sfârsitul celui de-al doilea război mondial, această biserică a fost singurul lăcas de cult ortodox din orasul Gura Humorului. Abia după cel de-al doilea război mondial, crestinii ortodocsi din Gura Humorului au primit din partea autoritătilor statului o a doua biserică, fosta biserică armenească si apoi luterană (Biserica “Sf. Împărati Constantin si Elena”).

  În curtea bisericii, în apropierea altarului, a fost amplasat un bust de bronz al preotului Simeon Cobilanschi, sculptat în 1998 de Alexandru Siminic. Prin Hotărârea de Guvern nr. 2444 din 28 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 14 din 5 ianuarie 2005, Guvernul României a aprobat trecerea din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor în domeniul public al orasului Gura Humorului (judetul Suceava) si în administrarea Consiliului Local al Orasului Gura Humorului a lucrării de artă monumentală “Simeon Cobilanschi”.


Postat de catre alexdainel la 15 Iunie 2016

Posteaza un comentariu