Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

 

Biserica Catolica Preasfanta Treime

Gura Humorului

Biserica Catolica Preasfanta Treime Biserica Catolica Preasfanta Treime, Gura Humorului

Nota: 3.00 din 5 bazat pe 2 pareri.
Biserica Catolica Preasfanta Treime, Gura Humorului
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

 • Biserica "Preasfânta Treime" din Gura Humorului este o biserică romano-catolică construită în anul 1811 în orasul Gura Humorului (judetul Suceava). Ea se află pe Bd. Bucovinei nr. 10, în centrul orasului.

  În prezent, Biserica romano-catolică din Gura Humorului este cea mai veche biserică catolică în functiune din Bucovina. Lângă ea se află clădirea Scolii generale nr. 1, care datează din 1812. Hramul bisericii este Preasfânta Treime si se sărbătoreste în prima duminică după Rusalii.

  În anul 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o în timpul conflictului militar dintre Turcia si Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) a primit o parte din teritoriul Moldovei de nord. Regiunea aceasta este bogată în fagi, de aici provenind si denumirea de Bucovina (Tara Fagilor) pe care i-au dat-o austriecii.

  La momentul anexării Bucovinei (1775), Gura Humorului era o asezare modestă. Ea s-a desprins de satul Voronet în anul 1780, devenind o entitate social-administrativă distinctă.

  Ocupantii austrieci au trimis în Bucovina diversi angajati ai statului: functionari si muncitori din Boemia, Moravia si Slovacia si care s-au stabilit aici. Marea majoritate a acestor colonisti era de religie romano-catolică. 

  În anul 1784 s-a construit în oras o primă capelă romano-catolică, din lemn, care avea si o mică clopotnită. Aceasta era folosită atât de militari, cât si de civilii din localitate.Capela avea dimensiuni foarte mici, iar credinciosii care participau la Liturghie stăteau si afară. După câtiva ani, în 1788, s-au construit un turn de clopotnisă si un oratorium, alăturate casei capelanului. Capela si anexele sale se aflau pe locul unde este astăzi Scoala generală nr. 2.

  În 1785, această capelanie locală a fost transformată în parohie. Parohia Gura Humorului avea în acel an în îngrijire spirituală un număr de 332 de credinciosi , dintre care 261 de militari si 71 de civili. 

  Conform lui Franz Wiszniowski, autorul cărtii "Radautz - die deutscheste Stadt des Buchenlandes" (Waiblingen, 1966), Parohia Romano-Catolică "Preasfânta Treime" din Gura Humorului a fost înfiintată printr-un decret imperial emis de Cabinetul Aulic la 1 aprilie 1787. Prin acelasi decret au mai fost înfiintate parohii romano-catolice la Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Tibeni, Siret si Cernăuti. 


Postat de catre BobbyTef la 25 Februarie 2020

[url=http://www.stephencurry--shoes.us.com]stephen curry shoes[/url]
[url=http://www.adidasyeezyoutlet.us.com]adidas yeezy outlet[/url]
[url=http://www.adidasultraboostshoes.us.com]adidas ultra boost shoes[/url]
[url=http://www.adidasultraboostshoes.us.com]adidas ultra boost[/url]
[url=http://www.yeezy--boost.us.com]yeezy boost[/url]
[url=http://www.airjordan32.us]air jordan 32[/url]
[url=http://www.nikecr7.com]Nike CR7[/url]
[url=http://www.stephencurry-shoes.us]stephen curry shoes[/url]
[url=http://www.cristianoronaldocr7.us]Cristiano Ronaldo CR7[/url]
[url=http://www.adidassoccercleats.us.com]adidas soccer cleats[/url]
[url=http://www.kyrie-irvingshoes.com]kyrie irving shoes[/url]
[url=http://www.airmax270.us]air max 270[/url]
[url=http://www.lebronshoes.us.com]lebron shoes[/url]
[url=http://www.airmax270.us]nike air max 270[/url]
[url=http://www.kobebryantshoes.us.com]kobe bryant shoes[/url]
[url=http://www.kobebryantshoes.us.com]kobe shoes[/url]
[url=http://www.nikeairmax270.us.com]air max 270[/url]
[url=http://www.adidasboostyeezy.us.com]adidas yeezy boost[/url]
[url=http://www.adidasboostyeezy.us.com]yeezy boost[/url]
[url=http://www.lebronsoldier11.org]lebron soldier 11[/url]
[url=http://www.airforce-1.us]air force 1[/url]

Postat de catre STEFAN la 29 August 2012

Posteaza un comentariu