Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

 

Bustul preotului Simeon Cobilanschi

Gura Humorului

Bustul preotului Simeon Cobilanschi Bustul preotului Simeon Cobilanschi, Gura Humorului

Nota: 0.00 din 5 bazat pe 0 pareri.
Bustul preotului Simeon Cobilanschi, Gura Humorului
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

  • Simeon Cobilanschi (n. 25 mai 1842, satul Frumosu, Ducatul Bucovinei - d. 26 iulie 1910, Cernăuti) a fost un preot ortodox, publicist si scriitor român din Bucovina.

    Născut în Bucovina, Simeon Cobilanschi a absolvit în 1868 cursurile Facultătii de Teologie din Cernăuti, fiind hirotonit preot. A slujit ca preot paroh la Gura Humorului (1879-1882), el punând, la 29 septembrie 1876, temelia primei biserici ortodoxe din localitate (Biserica Sfintii Arhangheli din Gura Humorului), în prezenta baronului Hyronimus Freiherr von Alessani, guvernatorul Ducatului Bucovinei (1874-1887 si 1911-1913) si a căpitanului districtual A. Kesman. Este transferat apoi ca paroh la Corovia (1882-1886) si la Buninti (1886-1896). În 1896 a fost numit exarh, fiind mutat la o biserica din Cernăuti.

    Preotul Simeon Cobilanschi s-a remarcat prin activitatea sa de educare a t ăranilor din localitătile în care a slujit, înfiintând case de citire si bănci populare. În scopul cresterii nivelului cultural al sătenilor români, el a editat în 1883 la Corovia, ca proprietar si redactor, revista literară "Steluta", considerată cea dintâi publicatie românească pentru t ărani din Bucovina.

    În semn de omagiu, în curtea Bisericii "Sf. Arhangheli" din Gura Humorului, a fost amplasat un bust de bronz al preotului Simeon Cobilanschi, sculptat în 1998 de Alexandru Siminic. Prin Hotărârea de Guvern nr. 2444 din 28 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 14 din 5 ianuarie 2005, Guvernul României a aprobat trecerea din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor în domeniul public al orasului Gura Humorului si în administrarea Consiliului Local al Orasului Gura Humorului a lucrării de artă monumentală "Simeon Cobilanschi". De asemenea, o stradă din orasul Gura Humorului poartă numele "Preot Simeon Cobilanschi".


Posteaza un comentariu