Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tânar dintre muzeele în aer liber ale României?

Afla mai mult

Cautare avansata

 

Crucea de juramant a betivilor

Vama

Crucea de juramant a betivilor Crucea de juramant a betivilor, Vama

Nota: 4.00 din 5 bazat pe 2 pareri.
Crucea de juramant a betivilor, Vama
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

  • Crucea de jurământ a bețivilor este un monument de forma unei cruci ridicat cu prilejul jurământului de a se lăsa de băutură, în prezența unui preot, în unele localități din Bucovina.

    În zona montană a Bucovinei, unde o mare parte a anului este foarte frig, locuitorii obișnuiesc să se încălzească prin consumarea de băuturi alcoolice spirtoase. Unii dintre ei au devenit astfel alcoolici, iar dependența de spirtoase i-a îndemnat spre înfăptuirea mai multor nelegiuiri.

    Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cum mulți oameni promiteau că se lasă de alcool dar nu se țineau de cuvânt, s-a încetățenit obiceiul ca cei bețivi să jure în fața unui preot, cu mâna pe Biblie, că o anumită perioadă (un an, doi ani, pe viață) nu vor mai pune în gură nici o picătură de alcool. Preotul citea cu acest prilej Moliftele Sf. Vasile cel Mare, iar clopotele bisericii băteau pentru a anunța comunitatea că un om a renunțat la acest viciu.

    Pentru a le aduce aminte celor ce au jurat de faptul că trebuie să-și respecte jurământul, dar și din dorința de a-i face și pe ceilalți să se lepede de acest viciu, în unele localități au fost construite monumente care să aducă aminte oamenilor de jurământ.


Postat de catre tiny planes la 29 Iulie 2016

Postat de catre Admin Bucovina360 la 06 Iunie 2012

Posteaza un comentariu