Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

 

Manastirea Putna

Putna

Manastirea Putna Manastirea Putna, Putna

Nota: 3.00 din 5 bazat pe 6 pareri.

Adresa: Putna, jud. Suceava

Adauga un comentariu Adauga o locatie

 

 

Manastirea Putna, Putna
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

 • Prima ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare si Sfânt, Manastirea Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost sorocita loc de odihna vesnica pentru domnitor si familia sa. Zidirea a început la un an dupa cucerirea cetatii Chilia în vara anului 1466 (la 4 iulie dupa prima versiune a Letopisetului de la Putna, 10 iulie dupa a doua versiune si dupa Cronica moldo-polona). Lucrarile de constructie au durat patru ani, timp în care aceasta mareata opera a fost dusa la bun sfârsit de arhitectul grec Teodor, ajutat de mesterii zidari, pietrari, zugravi si argintari veniti din Transilvania.

  Ion Neculce scria în O sama de cuvinte: "si asa au facut mânastirea de frumoasa tot cu aur poleita; zugraveala mai mult aur dacât zugraveala si pre dinlauntru si pre dinafara si acoperita cu plumb. Si dzicu calugarii sa fi fost facuta si sfesnicele cele mari si cele mici si policandru si hora tot prisne de argint". Sfintirea manastirii s-a facut la 3 septembrie 1470, dupa victoria asupra tatarilor la Lipinti, slujba fiind savârsita de un sobor de 64 de arhierei, preoti si diaconi, în frunte cu mitropolitul Teoctist, episcopul Tarasie al Romanului, egumenii manastirilor, dupa cum relateaza Letopisetul de la Putna si cel al lui Grigore Ureche.

  Stradania domnitorului ctitor de a crea Putnei o puternica baza materiala reiese din cuprinsul multor documente pastrate. Prin hrisovul datat 17 noiembrie 1502 Stefan cel Mare hotara ca preotii din satele Manastirii Putna sa plateasca acesteia darile ce reveneau chiriarhului si sa fie judecati de egumen, nu de slujbasii Mitropoliei. Din lungul sir al actelor de danie, mentionam ultimul act emis în timpul vietii, la 2 februarie 1503, prin care i se întareau manastirii toate daniile si privilegiile obtinute pâna atunci (27 de sate, vii, sare de la ocna, pietre de ceara, venitul unor vami, mori, prisaci). Alte danii au facut si unii din boierii lui Stefan. Privilegiile manastirii au fost întarite si printr-un hrisov emis de Stefanita Voda, nepotul lui Stefan cel Mare (1517-1527), la 21 august 1520. Urmasii au continuat sa înzestreze manastirea astfel încât puterea ei economica a crescut necontenit.

  Înca din timpul lui Stefan cel Mare, cu îndrumarea primilor ei egumeni, arimandritii Ioasaf, Paisie (zis cel Scurt) si Spiridon, Manastirea Putna a devenit cel mai însemnat centru cultural si artistic al tarii. Importanta ei creste si prin faptul ca este gropnita lui Stefan cel Mare, a familiei si a urmasilor sai pâna la Petru Rares. Aici au fost înmormântati: Maria de Mangop, a doua sotie a domnitorului († 19 decembrie 1477), fiii sai Bogdan († 27 iulie 1479) si Petru († 21 noiembrie 1480), domnitorul ctitor († 2 iulie 1504), doamna Maria Voichita († 1511), Bogdan cel Orb († 20 aprilie 1517), Maria - una din fiicele domnitorului († 18 martie 1518), Stefanita Voda († 14 ianuarie 1527) si doamna Maria, prima sotie a lui Petru Rares († 28 iunie 1529). În pridvorul bisericii se afla mormântul mitropolitului Teoctist († 18 noiembrie 1477). Toate mormintele au lespezi funerare frumos lucrate, cu inscriptii în limba slavona.

  Biserica, reconstruita de domnitorii Vasile Lupu, Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija (1653-1662) se înscrie în datele generale ce constituie trasaturile epocii: plan trilobat, brâu în torsada împartitor al zidurilor, ocnite din arcaturi si arcade oarbe, pilastri, ferestre dreptunghiulare gotice. Turla are coloane rasucite. Pridvorul închis apare aici pentru prima data în Moldova. Mormântul domnitorului Stefan cel Mare si Sfânt este acoperit cu un baldachin de marmura alba, vârf de creatie a genului, iar cripta cu o piatra pe care frunza daltuita a stejarului aminteste de copilaria voievodului. Pe alte morminte (sec. XV-XVI) lespezile sunt împodobite cu litere majuscule, vrejul meandric, pasari ciugulind ce par desprinse din fresce si tesaturi populare sau cu repertoriu ornamental complicat de influenta baroca apuseana (sec. XVII-XVIII). Puternice ziduri de piatra înconjoara biserica (Turnul Tezaurului – 1481) accesul facându-se prin gangul turnului cu metereze (sec. XVIII) numit "Turnul lui Eminescu", spre ceea ce Vasile Dragut considera "...unul dintre cele mai importante ansambluri monastice din tara".

  În vecinatatea manastirii, o biserica de lemn, probabil cel mai vechi monument al arhitecturii religioase din Moldova, ctitorie a voievodului Dragos (cca. 1353) a fost adusa din Volovat la Putna de Stefan cel Mare si Sfânt în amonte pe valea apei. Chilia si o bisericuta (9,25 m lungime) scobite în piatra sunt atribuite sihastrului Daniil în beneficiul caruia domnitorul ridica schitul Voronet.

  Pictura originala, distrusa în timpul luptelor pentru domnie dintre Vasile Lupu si Gheorghe Stefan, s-a încercat a fi refacuta abia în secolele XVIII-XIX când în pridvor s-au zugravit doar câteva chipuri de sfinti. Aceasta dorinta de a reda Putnei stralucirea de odinioara, când era "tot cu aur poleita zugraveala, mai mult aur decât zugraveala si pre dinauntru si pre denafara..." (cronicarul Ion Neculce), a început sa prinda contur abia în 1972 când, mitropolitul de atunci, Iustin Moisescu, a binecuvântat proiectul de refacere a picturii din biserica mare a manastirii, pe baza unui plan iconografic întocmit de parintele Sofian Boghiu. Ca o proorocie peste decenii, hotarârea mitropolitului de a încredinta pictarea ctitoriei stefaniene celor ce vor picta mai înainte paraclisul manastirii, s-a împlinit la 10 iulie 2001, când, cu binecuvântarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pictorii Mihail si Gavril Morosan au trasat primele linii la noua fresca.

  Fii ai Bucovinei, pictori de categoria I-a, cu numeroase lucrari în tara si strainatate, fratii Morosan au împodobit biserica cu frumoase chipuri, scene si compozitii pe fondul foitei de aur. Stilul neobizantin, cu acorduri cromatice deosebite, compozitiile inedite, sunt câteva din caracteristicile noii picturi. Muzeul Manastirii Putna reflecta statutul avut de asezamântul monahal înca de la întemeiere - cel mai important centru de cultura si creatie artistica medievala din Moldova. Colectie de broderii - (piese caracteristice vremii), adevarate capodopere ce au facut onoare multor expozitii internationale, cotate printre cele mai valoroase din Orientul crestin: Acoperamântul de mormânt al Mariei de Mangop (1477) - cel mai vechi portret brodat în marime naturala din arta moldoveneasca, dvera mare (1510) si altele patru (1484-1510). Manuscrise - realizari de seama ale miniaturisticii nationale, scrieri vestite pentru calitatea desenelor însotitoare, varietatea coloritului acestora, sunt reprezentate prin Tetraevangheliarul de la Humor (1473) si altele doua din 1488-1507, la fel de faimoase, coborâte din scoala lui Gavriil Uric de la Manastirea Neamt, al carui Tetraevanghel (1429) se afla acum la Oxfort (biblioteca Bodleyana). Tot atât de pretioase - ferecaturi din argint ale manuscriselor, cadelnita decorata cu stema Moldovei, daruita de Stefan cel Mare si Sfânt (1470), cruci, icoane, potire, ca si piese sculptate în lemn (racla - sec. XV); unul din cele trei clopote (Blagovistnic -1490) provine tot de la Stefan Voievod. Cel mai vechi istoric al manastirii (1761) se datoreaza învatatului Vartolomeu Mazareanu, egumen la Putna.

  De-a lungul vremii Manastirea Putna a suferit numeroase refaceri si reparatii, ultimele în anii 1968-1970. Turnul de la intrare pastreaza obiecte ce amintesc serbarea prilejuita de împlinirea a 400 de ani de la sfintirea manastirii (1871) unde au participat, printre altii, poetul Mihai Eminescu, scriitorul Ioan Slavici, compozitorul Ciprian Porumbescu, istoricul A. D. Xenopol. În anul 1966, la initiativa UNESCO s-a comemorat în toata lumea împlinirea a 500 de ani de la întemeierea Manastirii Putna.


Postat de catre lzm la 22 August 2016

nike basketball shoes


christian louboutin shoes


burberry outlet


pandora ring


hermes uk


coach outlet online


abercrombie paris


nike shoes


michael kors jet set tote


2016 trx


michael kors purses on sale


change points uk


burberry scarfs


Michael Kors Canada


mlb.com


kate spade


canada goose sale online


ugg boots


ralph lauren uk


michael kors outlet


landing gear


burberry australia


michael kors tote


true religion uk


coach australia


michael kors outlet


Longchamp Factory Outlet Online


burberry outlet online


Coach Outlet


trx suspension training


Cheap Ray Ban


trx straps


Popular Sunglasses


abercrombie and fitch


michael kors black purse


flash sunglasses


ray ban wayfarer


TRX Straps


name brand sunglasses


3d t shirts


coach carter


burberry us


cheap trx


trx ab workouts


prada outlet online usa


sunglasses hut


chanel bags prices fall winter 2015


asics gel


pandora bracelet


ugg australia


ralph lauren


lebron james shoes


coach sunglasses


TRX suspension workouts


beats studio


Pandora Charm


hermes uk


coach sunglasses for women


pandora bracelets


michael kors australia


jimmy choo australia


ralph lauren shirts


hermes bag


abercrombie outlet


Ralph Lauren UK


shoes online sale


beats headphones


pandora jewelry


pandora jewelry


trx exercises


major league baseball


burberry scarf


cheap basketball shoes


ray ban clubmaster


sheepskin boots on sale


cheap michael kors handbags


dress shirts


official michael kors


TRX training exercises


burberry online


mcm bags


burberry outlet


ugg australia


prada bags on sale


Michael Kors Watches Outlet


adidas yeezy boost 350


burberry australia


moncler us


trx for sale


clk benz


Sunglasses site


MCM Outlet


polo outlet


coach outlet


burberry outlets


moncler clothing


Chanel Tote Bag 2015


chanel flap bag price


coach online


Mizuno Shop


ralph lauren australia


coach outlet


longchamp backpack


hermes purses


Nike Kobe 9


Longchamp Bags


moncler down jackets


ralph lauren


longchamp sale


mk outlet


mens sunglasses


burberry canada


burberry purse


burberry canada


abercrombie outlet


Nike Free


Nike Air Jordan


Adidas Yeezy Boost 350


Coach Outlet Store


abercrombie and fitch


michael kors handbags on sale


coach australia


TRX Training Straps


abercrombie us


ray-ban sunglasses


sac longchamp


Ralph Lauren


michael kors purses outlet


michael kors


michael kors outlet


hermes birkin price


chanel bag


Chanel bags Outlet


Nike Hyperdunk 2015


abercrombie fitch


canada goose jacket


pandora rings sale


Burberry outlet online


christian louboutin online


prada tote


coach handbags


burberry outlet


trx


longchamp le pliage large tote


coach handbags


trx for sale


discount sunglasses


michael kors outlet


Chanel Flap Bag Price


Billat


michael kors purses


burberry outlet


ray ban aviator


sheepskin boots for women


asics Australia


pandora rings


pandora necklace


longchamp le pliage medium shoulder tote


coach purse


shoes online


shoes sale


burberry online


trx suspension trainer


tiffany co


ray-ban sunglasses


abercrombie outlet


coach


Prada Shopper Tote


abercrombie outlet


coach shoes


sunglasses outlet


canada goose jacket


trx canada


KD 8 shoes


MCM Bag


coach purses on sale


Jordan Retro Shoes


MCM Bags


oakley australia


Jordan Retro


oakley sunglasses


burberry


brand sunglasses


michael kors outlet


louboutin shoes


ray ban glasses


nike lebron james


TRX Suspension Straps


coach outlet


cheap ray ban sunglasses


coach usa


Burberry Factory Outlet


sunglasses


Oakley Outlet


Coach Outlet Online


Prada Outlet


abercrombie and fitch


Mizuno Wave


pandora rings jewelry


Coach Purses Outlet Online


Ralph Lauren Polo


trx workouts canada


abercrombie us


coach bags


michael kors tote


TRX Training Bands


veronique billat


Ray Ban Outlet


hermes birkin


ray ban prescription glasses


michael kors canada


Burberry Outlet


cheap trx straps


MIZUNO Shop US


Polo Ralph Lauren


bercrombie Nederland


Nike Hyperdunk Shoes


birkin bag hermes


denim shirts


burberry scarf


tiffany co


michael kors outlet online


abercrombie and fitch


michael kors online


oakley sunglasses


Michael Kors Outlet


3d shirts


air jordan retro


Abercrombie Fitch


Prada Outlet


Kobe X Shoes


michael kors hobo bag


jordan retro shoes


prada tote bag


michael kors outlet


ray ban eyeglasses


michael kors black handbags


Longchamp Medium Shoulder Tote


longchamp backpack


moncler outlet


asics shoes


longchamp sale


mk bags


Kate Spade Australia


true religion


longchamp tote


mk handbags


longchamp le pliage medium


Nike Air Max


Basketball shoes


Chanel Bag Prices 2014


Aviator Sunglasses


longchamp outlet


sheepskin boots


mlb shop


michael kors outlet


Whitton Lodge Chesterfield Derbyshire UK


louboutin heels


Jordan retro


Hermes Outlet


Longchamp Outlet


michael kors factory outlet


burberry outlet


trx workouts


longchamp le pliage large tote sale


landinggear


cheap moncler jacket


Coach outlet online


plaid shirts


trx suspension


abercrombie outlet us


abercrombie outlet


christian louboutin shoes


coach outlet


polo online


prada bags


burberry outlet online


air yeezy shoes


burberry outlet


michael kors crossbody


pandora necklace charms


ray ban online


canada goose outlet


sunglasses hut


air jordan shoes


TRX Workout


pirate system


burberry outlet canada


coach australia


rayban aviator


Nike Jordan Shoes


Prada Factory Outlet Store


suspension trainer trx


abercrombie & fitch


MCM Tote Bag


trx suspension


burberry outlet


chanel flap bag


michael kors outlet


cheap michael kors purses


Yeezy 350,Boost 350


moncler coats


burberry scarf


prada outlet


Yeezy Boost 350


michael kors tote bags


burberry online


hermes belt


true religion uk


nike jordan shoes


TRX Workouts


R.B Sunglasses


Pandora bracelet


exercises for trx


michael kors black friday


michael kors hamilton tote


yeezy boost 350


michael kors satchel


nike shoes australia


longchamp sac


Hugo Boss Outlet


michael kors outlet


ugg boots ireland


Hugo Boss Store


B Derbyshire


moncler jacket


nike jordan shoes


michael kors purses


Printed t shirts


Nike Lebron 12


moncler jacket


suspension training


yeezy boost 350


landing gears


balenciaga us


Michael Kors Watches


michael kors handbags


michael kors us


Bed and Breakfast in chesterfield


ray-ban sunglasses


michael kors purses outlet


Burberry Outlet


polo outlet online


coach purses


Chanel Outlet


michael kors outlet


Lebron 13


pandora princess ring


christian louboutin shoes


kate spade UK


TRX Training


coach purses on sale macy's


longchamp bags


michael kors outlet


Canada Goose Outlet


mcm tote bag


coach diaper bag


pandora necklaces


trx for sale


Free Run


nike jordan


beats by dre


michael kors


asics shoes Australia


balenciaga bags


trx training exercises


chanel


moncler outlet


michael kors clutch


Michael Kors Outlet


chanel tote


Burberry online


ray ban new wayfarer


nike lebron shoes


michael kors australia


trx workouts


Ralph Lauren Polo


Kevin Durant Shoes


michael kors outlet


chanel tote bag


TRX training workouts


Nike Jordans


asics kayano


Hugo Boss Online


Mizuno Shoes


coach factory outlet


longchamp backpack


michael kors


véronique Billat


ralph lauren uk


coach bag


longchamps


burberry outlet


michael kors handbags


Coach Sunglasses Outlet


Nike KD 8


moncler outlet


abssice 360


Mizuno Running Shoes


burberry outlet online


Kobe 9 Shoes


coach bags


michael kors handbags outlet


michael kors


michael kors outlet store


burberry outlet canada


trx band workouts


pandora charms


Hyperdunk 2016


TRX Training workouts


chanel bags prices


burberry outlet


pandora.com


Suspension Training TRX


online sale glasses


true religion jeans


yeezy shoes adidas


Official Ralph Lauren UK Online Store


yeezy shoes


TRX Workouts


michael kors bags on sale


ray ban polarized


RX Resistance Bands


Polo Ralph Lauren


Nike Air Jordan


burberry


burberry outlet


top sunglasses


louboutin shoes


piumini moncler replica


TRX Bands


coach bags on sale


TRX Exercises


cheap coach purse


michael kors totes


yeezy boost 350 shoes


abercrombie and fitch


michael kors outlet


Mizuno Shop Japan


sunglasses sm


asics gel kayano


chanel australia


kate spade


balenciaga bag


Michael Kors Watches Online


nike australia


CHanel Factory Outlet


michael kors factory outlet


Nike Lebron Shoes


canada goose sale


nike australia


ray ban prescription sunglasses


michael kors outlet


pandora rings


longchamp bag


LZM8.22

Postat de catre zwox la 22 August 2016

Ray ban sale online


Canada Goose Outlet


ugg boots classic


moncler girls


oakley sunglasses clearance


Coach Bags On Sale


nike sportschuhe


adidas outlet


pandora jewelry store


Adidas schuhe


toms sale


billige nike sko


cheap ray ban aviators


air force one pas cher


ugg store


zapatillas running


fitflops sale uk


ray ban wayfarer eyeglasses


Nike Air Jordan 11


moncler outlet


cheap uggs for women


Toms Outlet Online


uggs outlet


newest lebron shoes


Air Max 90


cheap uggs


Toms Shoes For Women


pandora beads


retro jordans for cheap


official NHL jerseys


Air Jordan Release Date


23 is back


oakley outlet


new yeezy shoes


scarpe nike running


ray ban sale


cheap nike air max


Jordan Schoenen


cheap air max outlet


timberland outlet


nike mercurial soccer cleats


chaussure basket homme


chaussure Nike homme


ugg outlet online


Ugg boots Sale


huarache sneakers


chaussures de foot pas cher


nfl store


new jordan releases


nike shoes


adidas store


nike chaussures


coach factory outlet online


ugg boots for women


Nike Zapatos


nike free


christian louboutin outlet


cheap christian louboutin


Cheap Michael Kors


nike sneakers


converse store


michael kors handbags on sale


scarpe hogan outlet


scarpe nike


Uomo Hogan


adidas schoenen


ray ban sunglasses for men


discount ray bans


Nike Store


Chaussure Nike Pas Cher


Timberland skor


Billiga Nike Air Max


prada outlet


abercrombie and fitch store


moncler jacket sale


toms shoes outlet


adidas outlet stores online


chaussures nike pas cher


nike sb stefan janoski


pandora charm bracelet sale


uggs for cheap


nike air


womens nike air max


zapatillas nike baratas


louboutin heels


chaussure Nike femme


zapatos de futbol nike


scarpe adidas online


botas de futbol


Jordan Store


Nike Online Store


vans shoe store


ugg boots outlet online


Soccer Boots Outlet nike


chaussure adidas pas cher


Ray Ban Outlet


nike jordan shoes


nike air schuhe herren


Air Jordan News


ugg clearance


zapatilla adidas


nike tn pas cher


Jordan Sneakers For Sale


moncler coats for women


ugg factory outlet


zwox 8.22

Postat de catre davidluiz la 08 August 2016

Postat de catre iulian la 22 Iunie 2012

Postat de catre florin stefan la 29 Martie 2011

numesc florin stefan, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0731806200. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

Postat de catre dannyyela la 20 Martie 2009

este o descriere interesanta f frumoasa

Posteaza un comentariu