Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

 

Manastirea Sucevita

Sucevita

Manastirea Sucevita Manastirea Sucevita, Sucevita

Nota: 3.50 din 5 bazat pe 4 pareri.

Adresa: Sucevita, jud. Suceava

Adauga un comentariu Adauga o locatie

 

 

Manastirea Sucevita, Sucevita
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

 • Tradiţia aşează pe valea râului Suceviţa, între dealuri, o biserică din lemn şi o schivnicie de pe la începutul veacului al XVI-lea. Legenda spune ca, mai târziu, pentru răscumpărarea a cine ştie căror păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii. Documentar, mănăstirea este atestată la 1586 ca rezultat al iniţiativei mitropolitului Gheorghe Movilă.

  Monumentul este în realitate ctitorie comună a familiilor Movileştilor (mari boieri, cărturari şi chiar domnitori ai Moldovei şi Ţ ării Româneşti, sec. XVI-XVII). Construit în stilul arhitecturii moldoveneşti - îmbinare de elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proporţii, păstrează planul trilobat şi stilul statornicit în epoca lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. Notă aparte fac celelalte două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă) plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord, prin excelenţă "munteneşti".

  Ele constituie un evident ecou al arhitecturii din Ţ ara Românească. Se menţin firidele absidelor, chenarele gotice din piatră şi ocniţele numai la turlă, inclusiv pe baza ei stelată. Incinta este un patrulater (100x104 m) de ziduri înalte (6 m) şi groase (3 m) prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colţ şi unul cu paraclis peste gangul intrării (stema Moldovei); se mai află încăperi ale vechii case domneşti şi beciuri unde ar fi fost ascunsă o fabuloasă avere (Ion Neculce).

  După venirea pe tronul Moldovei (1595), Ieremia Movilă adaugă bisericii două pridvoraşe, amplasate la intrare, zidurile şi turnurile de incintă, care conferă mănăstirii înfăţişare de cetate medievală, o casă domnească, ale cărei ruine se mai văd şi astăzi pe latura de nord, precum şi chilii pentru călugări. Tot în timpul domniei lui Ieremia Movilă se pictează biserica în interior şi exterior. Având hramul "Învierea Domnului", biserica este construită în stilul arhitecturii moldoveneşti - îmbinare de elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă şi elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova. În camera mormintelor îşi dorm somnul de veci fraţii voievozi Ieremia şi Simion Movilă ale căror lespezi funerare din marmură de Ruşchiţa sunt, în tradiţia inaugurată de Ştefan cel Mare, valoroase obiecte de artă medievală românească. Iconostasul Mănăstirii Suceviţa este sculptat în lemn de tisa, în stil baroc-rococo şi datează din anul 1801.

  Pictura interioară este repartizată pe toată suprafaţa disponibilă conform schemelor tradiţionale, îmbogăţită însă prin subiecte mai puţin obişnuite în Moldova, dar familiare pentru Muntenia (Cortul Mărturiei, în altar). Naosul cuprinde un mozaic miniatural de întâmplări din Viaţa lui Iisus, trei imagini ale Genezei unde natura, peisajul, ies în prim plan (sunt tratate cu generozitate şi semnificativ, zugravii plasând fără sfială în ambianţa persano-mediteraneeană maci, garofiţe şi viţă de vie), Tabloul votiv bogat în personaje. Unică în pictura noastră este iconografia ocniţei (Viaţa lui Moise), tot miniaturizată, unde apar şi căţei, purcei, ba chiar evrei cu căciuli ţuguiate, elemente laice de sorginte locală, în timp ce Maica Domnului (pe boltă) are flori în nimb şi este încorporată unui peisaj montan. Alte sute de scene descriu, în pronaos, Viaţa Sfântului Gheorghe, Calendarul, Sinoadele, imagini din Viaţa Sfântului Nicolae ce se desfăşoară în ambianţă marină. Pridvorul întâmpină, ca de obicei, cu Judecata de Apoi şi o foarte pământeană relatare istorică: Întâmpinarea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou la curtea lui Alexandru cel Bun. Suceviţa, ultima biserică din Bucovina zugrăvită pe faţade (1596), monumentul cu cel mai mare număr de imagini religioase din ţară, este un "testament al artei vechi moldoveneşti" (Paul Henry). Tradiţia şi inovaţia se împletesc original şi pitoresc într-o desfăşurare multicromă dominată de verdele cu "intensitatea smaraldului şi vigoarea ierbii proaspete după ploaie".

  Zugravii, fraţii moldoveni Sofronie şi Ion, s-au dovedit buni cunoscători ai rânduielilor iconografice, dar şi ai arhitecturii italiene (Imnul acatist, la sud) sau ruseşti (Pocrovul, între ferestrele gotice). Scenele şi personajele din Arborele lui Iesei (peretele de sud) apar cel puţin la fel de importante ca peisajul (element de prim plan la Moldoviţa şi Voroneţ), iar cele şapte registre pe orizontală ale Rugăciunii tuturor sfinţilor (Cinul) de pe abside, impune prin puterea de sugestie şi colorit. Revelatoare şi definitorie pentru Suceviţa rămâne însă Scara lui Ioan Climax (la nord), cea mai vastă interpretare iconografică românească a credinţei într-o primă judecată imediat după moarte şi una din cele mai valoroase compoziţii ale picturii medievale româneşti. Aici, Vămile văzduhului nu mai dau nici o şansă păcătoşilor. Peretele de vest nu are pictură. Se spune că zugravul care lucra în paralel pentru Movileşi şi la Mănăstirea Teodoreni (Burdujeni) a căzut de pe schela Suceviţei şi a murit (semn rău...).

  Programul iconografic al picturii interioare şi exterioare respectă tradiţia constituită în epoca lui Petru Rareş (prima jumătate a sec. al XVI-lea), dar introduce teme noi, cu caracter teologico-dogmatic, cum este scena din conca naosului reprezentând imnul liturgic "Unul născut…" şi alte reprezentări ale Sfintei Treimi. O trăsătura caracteristică a picturii de la Suceviţa este înclinaţia spre naraţiune, configurând cicluri complete din vieţile unor sfinţi (Sf.Pahomie, Sf.Ioan cel Nou de la Suceava, Sf.Ierarh Nicolae, Sf.Mucenic Gheorghe, Viaţa lui Moise, etc...), prezentate cu scop educativ. Ştiinţa şi maiestria pictorilor se descifrează mai ales în abordarea perspectivelor studiate, a populării fundalurilor cu peisaje sau arhitecturi specifice spaţiului artistic postbizantin din această zonă a Europei. Tabloul votiv înfăţişând familia lui Ieremia Movilă, se desfăşoară în partea stângă a uşii naosului, în partea opusă aflându-se al doilea tablou votiv reprezentând pe mitropolitul Gheorghe Movilă, iniţiatorul construirii bisericii, şi pe tatăl fraţilor Movilă, Ioan Movilă (fost logofăt, călugărit la bătrâneţe cu numele de Ioanichie). Mănăstirea Suceviţa este singura din grupul bisericilor cu pictură exterioară din Bucovina care îşi păstrează latura de nord. Aici este reprezentată scena "Scara virtuţilor", cea mai impresionantă prin amploarea şi contrastul dintre ordinea îngerilor şi haosul iadului. Este redată lupta dintre bine şi rău, încercarea omului de a păşi spre perfecţiune pentru a-şi redobândi chipul pierdut prin căderea în păcat. Pe pereţii celor trei abside, în şapte registre, este redată "Rugăciunea tuturor sfinţilor", temă unică în lumea creştin-ortodoxă, creaţie a şcolii de pictură din Moldova. Faţada sudică este decorată cu "Arborele lui Iesei", având la bază filosofii antici, "Acatistul Maicii Domnului", "Rugul în flăcări" şi "Acoperământul Maicii Domnului".

  Pictura murală de la Mănăstirea Suceviţa, considerată de cercetătorul de artă francez Paul Henry drept "testamentul artei moldoveneşti", încheie epoca de mari creaţii care a fost secolul al XVI-lea, ale cărei monumente cu pictură exterioară de la Humor, Moldoviţa, Arbore şi Voroneţ constituie capodopere ale artei universale. Muzeul mănăstirii este în posesia uneia dintre cele mai bogate şi mai preţioase colecţii de artă medievală din Moldova: acoperămintele de morminte ale domnitorilor Ieremia (1606) şi Simion Movilă (1609), capodopere ale broderiei, totodată printre cele mai reuşite portrete laice din epocă: epitaful cu 10000 de mărgăritare (1597), caseta de argint cu părul doamnei Elisabeta, soţia lui Ieremia Movilă (vezi N. Iorga - Doamna lui Ieremia, C. Gane - Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe). Remarcabile sunt şi pietrele tombale din gropniţă ale celor doi Movileşti, cu unele influenţe munteneşti în decoraţia cioplită.

  În complexul cultural-artistic de la Mănăstirea Suceviţa, vizitatorul dornic de a cunoaşte arta medievală a sec. al XV-lea şi al XVI-lea găseşte, reunite, arhitectură religioasă, de apărare şi civilă, monastică, pictură, sculptură în lemn şi piatră, broderii, manuscrise miniate şi argintărie. Expusă în actualul muzeu, fosta sală de consiliu situată pe latura de est a incintei, colecţia cuprinde broderii din sec. al XV-lea şi al XVI-lea, din vremea lui Ştefan cel Mare şi Ieremia Movilă, lucrate cu fir de aur, argint, mătase şi perle, portretele lui Ieremia şi Simion Movilă, un epitaf cu perle, tetraevangheliare ferecate în argint aurit, un chivot dăruit de mitropolitul Gheorghe Movilă.

  Datorită valorii sale şi a rolului educativ, religios, cultural, Mănăstirea Suceviţa perlă a ortodoxiei româneşti, face parte din patrimoniul universal.


Postat de catre jlgg la 20 Iulie 2016

louis vuitotn speedy


TRX Straps


louis vuitton uk


KD 8 shoes


louis vuitton damier


longchamp bags


michael kors tote


mcm tote bag


michael kors canada


louis vuitton australia


nike shop us


gucci clutch


moncler outlet


michael kors factory outlet


Ralph Lauren Shirts


burberry


abercrombie and fitch


MCM Bags


Nike Hyperdunk 2015


chanel australia


trx


coach shoes


Hermes Outlet


ugg boots


burberry purse


hermes birkin uk


mcm bags


michael kors outlet


Ralph Lauren UK


air jordan retro


nike shoes


burberry scarfs


michael kors outlet


kate spade


burberry outlet


nike danmark


burberry australia


Oakley Outlet


coach sunglasses


nike air


balenciag bag


asics gel kayano


longchamp outlet


ray-ban sunglasses


louis vuitton purses


cheap michael kors handbags


nike jordan


prada handbags


Cheap Ray Ban


hugo boss uk


longchamp le pliage large tote


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


trx workouts


michael kors hamilton tote


nike shopping


Chanel Outlet


Michael Kors Outlet


louis vuitton uk


burberry watches


gucci backpack


Kate Spade Australia


ugg boots ireland


michael kors outlet


michael kors crossbody


Billat


burberry scarf


hermes outlet


prada handbags sale


trx workouts


gucci online


coach handbags


nike air


nike free run


michael kors outlet


burberry online


louis vuitton bags


Michael Kors Outlet


pandora necklack


Ralph Lauren Polo


asics shoes


Mens Sunglasses


burberry outlet


kate spade uk


louboutin shoes


gucci handbags


michael kors outlet


louis vuitton outlet


nike online


louis vuitton bags


true religion jeans


burberry london


pandora bracelets


Ralph Lauren


longchamp sale


nike air jordan


abercrombie milano


louis vuitton online


coach outlet


louis vuitton artsy


Pandora bracelet


burberry australia


moncler outlet


mlb jerseys


ugg australia


nike run


MCM Outlet


shoes online


nike air shoes


Burberry online


nike all


nike free run sko2


gucci sunglasses


prada shoes


prada messenger bag


burberry outlet


trx straps


yeezy boost 350


yeezy boost 350


Polo Ralph Lauren


michael kors clutch


abercrombie fitch nederland


yeezy boost 350


gucci handbags


louboutin shoes


Canada Goose Outlet


michael kors purses


mizuno shoes


burberry outlet online


louis vuitton zippy wallet


michael kors handbags on sale


coach bags on sale


louis vuitotn speedy


burberry britain


canada goose outlet


coach australia


pandora rings


TRX Workouts


longchamp bag


air jordan nike


oakley sunglasses


michael kors outlet


nike jordan shoes


ray-ban sunglasses


trx exercise


free nike


Pandora Charm


Ralph Lauren Polo


longchamp le pliage medium


moncler jacke


abercrombie fitch france


outlet michael kors


birkin bag hermes


louis vuitton australia


prada bags


michael kors hobo bag


louis vuitton watllets


burberry perfume


prada loafers


michael kors black handbags


TRX Exercises


adidas super star


burberry outlet online


burberry scarf outlet


michael kors black purse


hermes purses


hermes belt


popular sunglasses


Michael Kors Outlet


moncler jacke


jordan retro


Burberry bags


louis vuitton bags


michael kors australia


michael kors bags on sale


change points uk


louis vuitton eva clutch


cheap michael kors purses


Coach outlet online


abssice 360


Burberry Outlet


louis vuitton messenger bag


nike free danmark


tiffany outlet


market 365


michael kors purses


louis vuitton duffle bag


asics shoes


Ralph Lauren UK


michael kors outlet


prada-crossbody


sheepskin boots


gucci bags


oakley australia


louis vuitton neverfull mm


burberry outlets


burberry outlet


ray-ban sunglasses


louis vuitton uk


michael kors satchel


basketball shoes


michael kors outlet


free shoes


TRX Bands


cheap gucci belts


louis vuitton uk


coach purses on sale


prada outlet


louis vuitton artsy


pandora jewelry


gucci bags


coach outlet


oakley sunglasses


coach bags


jordan retro shoes


ralph lauren polo


mizuno wave


fendi outlet


chanel flap bag


landinggear


pandora ring


pandora charms


louis vuitton perfect


trx suspension


led lights


nike year


burberry


nike air max


longchamp backpack


ugg boots


louis vuitton shoes men


Polo Ralph Lauren


nike shoes


prada crossbody bags


prada handbags


hermes uk


TRX Workout


louis vuitton monogram


louboutin heels


hugo boss uk


michael kors purses outlet


burberry uk


michael kors canada


michael kors outlet store


Nike Kobe 9


michael kors outlet


Salomon Shoes


christian louboutin shop


michael kors outlet


jimmy choo australia


abercrombie and fitch outlet


burberry outlet uk


Prada Outlet


mlb.com


louis vuitotn speedy


michael kors tote


Lebron 13


nike air jordan


pirate system


louis vuitton handbags on sale


nike norway


coach outlet


cheap louis vuitton purses


air jordan shoes


true religion uk


yeezy shoes


kate spade uk


burberry outlet


sac longchamp


louis vuitton neverfull


lebron james shoes


burberry shirt


louis vuitton


TRX Training


michael kors australia


michael kors handbags


hugo boss


louis vuitton wallet for women


primark online uk


pandora bracelet


coach usa


coach outlet store


burberry wallet


louis vuitton tote bag


Ralph Lauren


clk benz


burberry outlet


nike australia


prada bags


chanel bags prices


michael kors outlet


prada tote


trx suspension


burberry handbags


louis vuitton belt


sunglasses on sale


prada purses


nike show


Coach Outlet


ralph lauren uk


burberry outlet online


coach australia


louis vuitton belts


abercrombie and fitch


coach online


michael kors tote bags


hermes bag


Burberry outlet online


chanel tote


trx for sale


gucci online


mizuno shop


gucci shoes


tiffany co


coach purses


hermes birkin price


Longchamp Outlet


tiffany co


nike sweden


longchamp tote


louis vuitton outlet


michael kors outlet


louis vuitton shoulder bag


timberland boots uk


christian louboutin shoes


gucci belt


salomon shoes


Ray Ban Outlet


abercrombie outlet online


moncler outlet


Michael Kors Watches


coach carter


louis vuitton diaper bag


sunglasses hut


sunglasses hut


Aviator Sunglasses


name brand sunglasses


Sunglasses site


flash sunglasses


mens sunglasses


sunglasses outlet


top sunglasses


sunglasses sm


beats by dre


Burberry Factory Outlet


jlgg7.20

Postat de catre 0711zhenhong la 11 Iulie 2016

Postat de catre 0711zhenhong la 11 Iulie 2016

Postat de catre nicoleta la 22 Iunie 2012

Posteaza un comentariu