Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.
Distractie la inaltime În Gura Humorului, în Parc Arinis, ai acum cel mai modern parc de aventuri din România! Parcul ofera distractie si emotii la inaltime in aer liber. Escalada Park - Distractie la inaltime intr-un peisaj idilic: Parcul de…

Stiati ca ...

Distractie la inaltime În Gura Humorului, în Parc Arinis, ai acum cel mai modern parc de aventuri din România! Parcul ofera distractie si emotii la inaltime in aer liber. Escalada Park - Distractie la inaltime intr-un peisaj idilic: Parcul de…

Afla mai mult

Cautare avansata

 

Rezervatia Fanetele seculare de la Frumoasa

Gura Humorului

Rezervatia Fanetele seculare de la Frumoasa Rezervatia Fanetele seculare de la Frumoasa, Gura Humorului

Nota: 0.00 din 5 bazat pe 0 pareri.
Rezervatia Fanetele seculare de la Frumoasa, Gura Humorului
Bucovina360.ro nu este responsabil pentru continutul textelor de pe site. Pe acest portal oricine poate adauga locatii, evenimente, activitati, etc. Responsabilitatea apartine celui care a postat in exclusivitate. In caz ca informatia nu este corecta va rugam sa ne contactati.

 • Rezervatia se afla pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcatia soselei Suceava - Falticeni din comuna Scheia, sat Sf.llie.

  Fanetele seculare de la Frumoasa au fost studiate detaliat in 1921 de catre Mihai Gusuleac si considerate de acesta ca fiind o "interesanta costisa pontica cu resturi de flora termofila". 

  Din punct de vedere al florei, Aurel Procopianu Procopovici descrie în anul 1892 un număr de 26 de specii de angiosperme. Ulterior, alti cercetători descriu flora acestei rezervatii, printre care D. Mititelu si V. Cojocaru care citează 483 de plante vasculare, numeroase ciuperci si muschi.

  Multitudinea speciilor este evidenţiată de plante specifice zonelor de vegetaţie şi anume:

  • circumpolare: rogozul (Carex sp.)
  • eurasiatice: Senecia integrifolius, toporaşul (Viola pumila)
  • europene: paroinicul (Orchis ustulata)
  • central-europene: laptele câinelui (Euphobia amygdaloides)
  • continentale: drobul (Cytisus ustulata), stânjenelul de stepă (Iris ruthenica), dediţelul (Pulsatilla alba), veronica (Veronica incana)
  • pontice: barba boierului (Ajuga laxmannii), vaneteaua (Centaurea sp.), zambila pitică (Hyacanthella leucophaea)
  • mediterano-pontice: Lathyrus pannonicus
  • mediteraneene: usturoiul sălbatic (Albium flavum), Trinia glauca
  • balcano-dacice: Centannea banatica

  Rezervatia este formata din doua planuri distincte orientate spre vest: in partea superioara, la o altitudine medie de 395m este o panta cu inclinatie mare (cca.50 grade), iar in partea inferioara apare o fasie de fanat aproape plana, cu mici zone uneori inmlastinate. in partea superioara, cu panta mare, solul este uscat, nisipos cu un continut marit de carbonati, iar in partea plata se gaseste un cernoziom lipsit de carbonati.

  Rezervatia se gaseste la interferenta florei nordice cu cea sud-vestica, interferenta care se datoreaza localizarii fânetelor seculare la contactul dintre provincia floristica central-europeana si cea ponto-sarmatica.

  Ion Nemes a descoperit si aici o noua specie de insecte, Coleophora bucovinella, a carui habitat se limiteaza numai la aceasta zona.


Posteaza un comentariu