Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... judetul Suceava este al doilea judet ca marime din tara, dupa Timis, având o suprafata de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din suprafata totala a tarii ?

Afla mai mult

Cautare avansata

Calinesti

Satul Calinesti este situat în partea de nord-vest a judeţului Suceava, la 18 km distanţă de Rădăuţi şi la 26 km distanţă de municipiul Suceava. Teritoriul satului se află în subunitatea Podişului Sucevei, în Podişul Dragomirna, situat între valea Sucevei şi cea a Siretului.  Relieful este foarte variat, specific masivului deluros Dragomirna, face ca teritoriul acestor două sate să cuprindă dealuri în mare parte, împădurite, păşuni bogate, văi mai înguste sau mai largi şi terenuri joase (347 m altitudine), pe alocuri cu caracter băhnos (mlăştinos).

Numele satului vine de la Călin , răzeş în oastea lui Ştefan cel Mare. Cel mai vechi document prin care se atestă existenţa satului Călineşti este datat la 15 martie 1490.

Documentul de la 1597 (mai – septembrie) are o mare importanţă deoarece precizează încă o dată  vechimea satului de la Alexandru Voievod.

La 15 iunie 1706 satul apare din nou pomenit, când în urma împărţirii moşiei răposatului Nicoară Dubniţă partea care-i revenea unui din fraţi era în hotar cu satul Călineşti.

Din documentele găsite de-a lungul vremii mai amintim încă două lucrări consacrate; Enciclopedia Română din anul 1898 din care aflăm  despre Călineştii de Suceava că se împart în „Călineştii lui Cuparencu, Călineştii lui Ianachi sau Greaţca şi Călineştii lui Vasilachi sau cotul Călineştilor.

Cea de-a doua lucrare este Dictionarul geografic al Bucovinei care ne relatează următoarele date: Călineştii lui Cuparencu, comună rurală, districtul Suceava, asezată pe pârâul Hatna, la nordul districtului. Satul Călineşti Cuparencu, situat în vecinătatea a celor două sate Călineşti Enache şi Călineşti Vasilache, care aparţin comunei Dărmăneşti, se va dezvolta ca sat distinct încă din timpul ocupaţiei austriece şi până în prezent aparţine din punct de vedere administrativ comunei Serbăuţi.

Nu a fost gasita nici o locatie.