Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Biserica Sf. Nicolae din Banesti

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Nicolae din Bănesti a fost construită în anul 1706. Ea se află localizată în cimitirul vechi din partea de jos a satului Bănesti din comuna Fântânele (judettul Suceava). O importantă deosebită din punct de vedere cultural o prezintă faptul că în cimitirul acestei biserici a fost înmormântată bunica poetului Mihai Eminescu, Paraschiva Iurascu, mama Ralucăi Iurascu.

Actuala biserică de lemn din satul Bănesti a fost construită în primul deceniu al secolului al XVIII-lea, în perioada celei de-a doua domnii a lui Antioh Cantemir, domnitorul Moldovei (1695-1700 si 1705-1707). Ctitorul bisericutei a fost Stefan Stamate, un mic boier fără ranguri din satul vecin Băluseni (care poartă astăzi denumirea de Stamate).

La momentul construirii bisericii, satul Bănesti nu exista. Biserica a fost amplasată în mijlocul unei păduri de stejari, care astăzi nu mai există, dar a rămas vie în memoria bătrânilor. Ea a fost construită pe loc cu lemnul tăiat din pădure. Partea de lemn ar fi fost lucrată de doi păstori, în timp ce partea metalică ar fi fost executată de către doi tigani.

Cronica parohiei mentionează că bisericuta a fost reparată în 1747 de către familia boierilor Cănănău. Peretii interiori au fost zugrăviti tot atunci, în tehnica tempera pe lemn. Pictura a fost refăcută în ocru în 1826 de către zugravul Ienache Ponici din Dumbrăveni.
Biserica nu este prea cunoscută publicului larg, fiind de o valoare culturală inestimabilă. Ea impresionează nu prin mărime, ci prin stilul aparte, bizantin, cu influente din epoca Renasterii. La fel ca multe alte biserici de lemn vechi, si aceasta a fost supusă presiunii timpului, necesitând în prezent lucrări de restaurare.

Fotografii: Biserica Sf. Nicolae din Banesti

Adauga o fotografie


Impresiile vizitatorilor

Nu exista comentarii.

Adauga un comentariu


   

Top 3 locatii in Bucovina

Adauga o noua locatie in ghid