Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Biserica Sf. Dumitru din Calinesti

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Călinesti este o biserică ortodoxă, monument istoric care a fost construită în anul 1794. Ea se află localizată în centrul satului Călinesti (comuna Dărmănesti, judetul Suceava).

Biserica de lemn din Călinesti a fost construită la sfârsitul secolului al XVIII-lea în satul Frătăutii Vechi, unele lucrări mentionând anul 1794 ca an al constructiei, desi nu există atestări documentare precise care să confirme această dată. Biserica avea initial dimensiuni mult mai mici, fiind formată dintr-un pronaos, naos si altar. Delimitarea dintre pronaos si naos se făcea doar printr-un perete fals, acoperit cu icoane.

Conform traditiei locale, biserica a fost donată în anul 1884 de către sătenii din Frătăutii Vechi (unde se construise o biserică nouă în 1881) si strămutată în Călinesti, unde a fost reclădită pe un teren dăruit de Nicolae Cârstea. Cu această ocazie, monumentul a fost modificat prin adăugarea unui pronaos si a unei turle false pe naos, dezaxată fată de absidele laterale. Intrarea în biserică a fost mutată cu acest prilej în prelungirea pronaosului, la 1.70 m de cea initială, fosta intrare fiind blocată la partea inferioară si transformată în fereastră. Iconostasul a fost donat de biserica din Bălcăuti.

Biserica de lemn din Călinesti este construită din bârne de brad, cioplite si îmbinate în “cheotori”. Pereții din bârne sunt placati în interior si în exterior cu scânduri vopsite în culoarea albă. Ea are un soclu de piatră înăltat pentru protejarea tălpilor, din cauza faptului că terenul pe care s-a construit biserica este usor denivelat. Initial acoperită cu sindrilă, biserica are în prezent învelitoare din tablă. Acoperisul este în pante repezi si cu o usoară frângere spre bază.

Fotografii: Biserica Sf. Dumitru din Calinesti

Adauga o fotografie


Impresiile vizitatorilor

Nu exista comentarii.

Adauga un comentariu


   

Top 3 locatii in Bucovina

Adauga o noua locatie in ghid