Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... în Bucovina, Mireasa trebuia castigata? Ca sa o poata lua din casa parintilor, Mirele trebuia sa razbata în fata usilor închise si sa se tocmeasca bine cu parintii acesteia, dar negocierile se faceau de multe ori sub forma unei lupte simulate între alaiul…

Afla mai mult

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Biserica Sf. Dumitru din Rudesti

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Rudesti a fost construită în anul 1792 în satul Rudesti din comuna Grămești (aflată în judetul Suceava). Ea se află localizată în cimitirul satului.

Biserica de lemn din Rudesti a fost construită la sfârsitul secolului al XVIII-lea, acest lucru fiind atestat de inscriptia "1792" de pe unul dintre clopotele bisericii. Conform Cronicii parohiei, ctitorii bisericii provin din familia boierească Stârcea, acest lucru fiind sustinut si de înmormântarea în lăcasul de cult la mijlocul secolului al XX-lea al unui descendent al familiei Stârcea, privilegiu îngăduit doar ctitorilor si descendentilor acestora.

Biserica Sf. Dumitru din Rudesti este construită în plan triconc (în formă de cruce), având abside laterale dreptunghiulare si absida altarului poligonală, iar peretii nordic si sudic alungiti. Edificiul are peretii din bârne de brad cioplite si îmbinate, acestia fiind placati cu scânduri mici tratate împotriva incendiilor si cariilor. Initial acoperită cu sindrilă, biserica are în prezent învelitoare din tablă.

Biserica este compartimentată în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos si altar. În biserică se intră printr-un pridvor aflat pe latura de sud si adăugat în ultimii ani. Tavanul este drept, fiind străpuns în naos si altar de câte o cupolă de plan poligonal. Între naos si pronaos se află doi stâlpi de 0,25x0,95 m si 2 m înăltime, cu un capitel de 0,55 m, cu fetele rotunjite, care sustin o grinză transversală, în care s-au făcut decupări după linii curbe, înlăntuite în golul central de trecere si care este împodobită cu un simt artistic remarcabil.

Monumentul prezintă numeroase elemente decorative sculptate în lemn. Printre acestea sunt de mentionat catapeteasma, un policandru din lemn strunjit, policrom, precum si grinda despărtitoare dintre naos si pronaos, acestea provenind din vechea biserică.

Fotografii: Biserica Sf. Dumitru din Rudesti

Adauga o fotografie


Impresiile vizitatorilor

Nu exista comentarii.

Adauga un comentariu


   

Top 3 locatii in Bucovina

Adauga o noua locatie in ghid