Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

1392: Apare pentru prima oara în documente numele de "Bucovina", într-un document emis de cancelaria domnului Moldovei, Roman I (1392-1394).

Afla mai mult

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Biserica Sf. Arhangheli din Todiresti

Biserica de lemn cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Todiresti a fost construită în secolul al XVIII-lea. Ea se află localizată în cimitirul satului Todiresti din comuna omonimă (judetul Suceava).

Biserica de lemn din Todiresti datează din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea, neexistând o pisanie sau vreun alt document care să ateste anul exact al constructiei sale. Analizând o însemnare pe un Octoih tipărit la Râmnic în 1776, Ioana Panait-Cristache presupune că biserica de lemn din Solonet este anterioară bisericii din Todiresti: "Să se stie că această carte anume Octaih, este cumpărată împreună cu alte cărti anume un Triod, un Penticostar, o Liturghie, o Psaltire mică, un Catavasier cu tri grecesc, rusesc, româneste cumpărate de satul Solonetu, împreună cu satul Todiresti, la biserica din Solonet, unde se prăznuieste hramul Sf. Nicolae ...". Cum biserica din Solonet are o pisanie în care este trecut anul 1781 ca an al constructiei, rezultă că biserica din Todiresti a fost construită ulterior anului 1781.

Biserica a fost reparată de mai multe ori în decursul timpului. În secolul al XIX-lea, s-au efectuat unele modificări, fiind construit un pridvor deschis din zidărie de piatră, deasupra căruia se ridică un turn-clopotnită. Ulterior, peretii interiori si exteriori au fost tencuiti, iar învelitoarea din sindrilă a fost înlocuită cu unul din tablă. În anul 1934 a fost construit un turn clopotnită din lemn la intrarea în curtea bisericii.

Biserica de lemn din Todiresti este construită din bârne de brad, încheiate în "coadă de rândunică", iar talpa este cioplită în lemn de stejar. Ea a fost clădită pe un soclu de piatră, ulterior tencuit. Pentru a proteja edificiul de intemperii, peretii din bârne au fost ulterior tencuiti. Edificiul are un acoperis cu pante repezi, cu streasină foarte largă (2.00 m) în partea de vest si cu o învelitoare din tablă zincată. Streasina este sustinută de console formate prin prelungirea căpriorilor.

Fotografii: Biserica Sf. Arhangheli din Todiresti

Adauga o fotografie


Impresiile vizitatorilor

Nu exista comentarii.

Adauga un comentariu


   

Top 3 locatii in Bucovina

Adauga o noua locatie in ghid