Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Manastirea Humor

La o distanta de 5-6 km de orasul Gura Humorului, în pitorescul sat Manastirea Humorului, pe coama unei coline, înconjurata de arbori si pajisti, este asezata biserica manastirii Humor, una din cele mai vestite ctitorii ale evului mediu românesc.

Din pisania sapatata în piatra, asezata la intrare pe peretele exterior al sfântului locas, aflam ca biserica a fost zidita în anul 1530 de Toader Bubuioga, mare logofat si membru al divanului Moldovei si, sotia sa, Anastasia. Sfântul locas se înalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a carei constructie a fost realizata înca de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432).

Aici apare, pentru prima data în constructia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis si o încapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor. Din pridvor, se patrunde în pronaos, iar, mai departe, în camera mormintelor si naos. Spre rasarit, biserica se termina prin absida de forma circulara a altarului, despartit de naos printr-o foarte veche catapeteasma, exceptionala sculptura în lemn.

Biserica manastirii Humor se numara, alaturi de bisericile Voronet, Moldovita, Arbore si Sucevita, printre cele cinci ctitorii împodobite peste tot, în interior si exterior, cu fresce bizantine, prin care se disting de toate celelalte biserici de acest fel din lumea ortodoxa.

Ceea ce impresioneaza si atrage în mod deosebit admiratia, la biserica Humor, sunt frescele sale exterioare. Principalele teme iconografice exterioare sunt: Acatistul Bunei Vestiri (fatada sudica), Arborele lui Iesei (fatada nordica), Judecata din urma (fatada vestica) si Cinul care cuprinde o procesiune a sfintilor îngeri, profeti, apostoli, ierarhi, martiri si cuviosi (absidele laterale si cea a altarului). Pe peretele exterior sudic este de semnalat, în partea inferioara, scena Asediului Constantinopolului, reflex al evenimentelor grave care au dus la ocuparea Capitalei Imperiului Bizantin de catre turci la 1453.

Fotografii: Manastirea Humor

Adauga o fotografie

Nu exista fotografii.


Impresiile vizitatorilor

Downloadlaguhardcoremp3

19 Octombrie 2016

Saya punya lagu keras dari band luar negeri dan dalam negeri gan seperti Hatebreed,Seringai dan Burgerkill

Adauga un comentariu


   

Top 3 locatii in Bucovina

Adauga o noua locatie in ghid