Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... o modalitate traditionala de constructie specifica zonei este construirea 'pe loc' din arborii doborâti, iar pentru a face loc gospodariei, aceasta tehnica fiind redata de Casa Ostra, casa care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea?

Afla mai mult

Cautare avansata

Bilca - Informatii generale

Populaţie: 3.606 locuitori

Suprafaţă: 22,657 kmp

Adresa primăriei: Bilca, cod 727030

Telefon, fax: 0230/411143

Comuna Bilca este asezată pe malul stâng al râului Suceava, nu departe de versantul de răsărit al Carpatilor si se situează cam la jumătatea distantei dintre orasul Rădăuți cu Biserica lui Bogdan Vodă si Putna lui Ștefan cel Mare.

Comuna este situată în partea de nord a judetului Suceava la o distantă de 8 km de Vicovu de Sus si la 20 km de Rădăuti, pe drumul judetean DJ 178 C. Are o lungime de 10 km si o lătime de 4 km. Se învecinează, la est cu Frătăutii Noi, la nord cu Ucraina, la vest cu Vicovu de Sus, iar la sud cu Vicovu de Jos, de care este despărtită de râul Suceava.

Istoria comunei Bilca este îndelungată în timp. Cea mai veche atestare este actul de danie din 23 mai 1436 prin care urmasii lui Alexandru cel Bun si Stefan dăruiesc o « Braniste » lui Stan Babici, fratilor săi, care va face parte din asezarea « Vicovelor » din care se desprinde comuna Bilca ca asezare de sine stătătoare, până atunci ca domeniu al mănăstirii Putna.

Învătătorul bilcan Pamfil Cuciurean notează în autobiografia sa următoarele în legătură cu data aparitiei administrative a comunei Bilca: "Scriptele, cronicile si bătrânii din sat spun că Bilca s-a înfiintat pe o portiune din Vicovu de Sus cam prin anul 1776", iar pe de altă parte în cronica manuscrisă a bisericii din Vicovu de Jos se găseste mentiunea că prin anul 1794, satele Bilca, Voitinel si Gălănesti erau încorporate atât bisericeste cât si administrativ în comuna Vicovu de Jos. Aceeasi cronică arată că satele de mai sus se separă în anul 1808. Din anul 1810 se cunosc acte oficiale semnate de la Bilca.

În anul 1818 a fost adusă în Bilca Biserica din lemn, aflată si astăzi în cimitirul satului.

În prezent comuna Bilca este formată dintr-un singur sat ce poartă numele de Bilca.

Stiati ca ...

 • ... denumirea de Bucovina este derivata de la termenul slav „buk”, insemnand „fag”, regiunea devenind astfel o veritabila Tara a Fagilor? Este o zona cu o istorie zbuciumata, in prezent fiind divizata intre Romania si Ucraina. A fost anexata Imperiului Austriac in 1775, urmand ca Bucovina sa faca parte din Romania din data de 15/28 noiembrie 1918. Partea sa de nord a fost ocupata de catre URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial, devenind parte a Ucrainei dupa destramarea Uniunii.
 • ... din punct de vedere administrativ, Bucovina este alcatuita din judetul Suceava, fara orasul Falticeni si cateva sate din judetul Botosani. Orasele cele mai importante din Bucovina sunt Radauti, Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret sau Vicovu de Sus. Bucovina este renumita pentru manastirile in stil moldovenesc, ctitorii ale domnitorilor si ale marilor familii boieresti, cunoscute pentru culorile specifice: Voronet (albastru), Sucevita (verde), Arbore (amestec de culori), Humor (rosu), Putna, etc.
 • ... în timpul slujbei religioase un alt moment amuzant este 'calcatea' ? Moment în care mirii, în timp ce îsi aseaza verighetele, se calca pe picior, pentru a-si asigura în acest fel suprematia în casnicie.
 • ... un alt obicei interesant este si mascarea miresei, ritual ce marca trecerea tinerei de la starea de feciorie la cea de femeie maritata?
 • ... un alt moment important în momentul nuntii bucovinene este “iertaciunea” ? Obiceiul cere ca tinerii sa se aseze pe o perna, cu fata spre rasarit - mireasa se aseaza în genunchi pe o perna, iar mirele, în picioare, cu mâna stânga pe umarul miresei - pentru a avea o viata usoara si placuta, asa cum este si perna.
 • ... în Bucovina, Mireasa trebuia castigata? Ca sa o poata lua din casa parintilor, Mirele trebuia sa razbata în fata usilor închise si sa se tocmeasca bine cu parintii acesteia, dar negocierile se faceau de multe ori sub forma unei lupte simulate între alaiul Mirelui si cel al Miresei.
 • ... la rândul lui, Mirele în timp ce era barbierit de catre un barbier sau vataf priceput, era de asemenea batjocorit de cei prezenti?
 • ... în Bucovina, Mireasa este bocita, iar Mirele este luat în derâdere? Aici traditia spune ca mireasa trebuie sa plânga în ziua nuntii, când domnisoarele de onoare spun cântecul de jale. Provocarea lacrimilor nu era o problema, ritualul fiind rezolvat adesea cu ceapa.
 • ... judetul Suceava este al doilea judet ca marime din tara, dupa Timis, având o suprafata de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din suprafata totala a tarii ?
 • ... Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tânar dintre muzeele în aer liber ale României?
 • ... Muzeul Satului Bucovinean s-a înfiripat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, când satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura popopulara?
 • ... unicat în zona, este Casa Dorna Candreni, construita la sfârsitul secolului al XVIII-lea, aceasta reprezentând momentul de extindere al planimetriei prin adoptarea unui nou element arhitectonic – foisorul ?
 • ... o modalitate traditionala de constructie specifica zonei este construirea 'pe loc' din arborii doborâti, iar pentru a face loc gospodariei, aceasta tehnica fiind redata de Casa Ostra, casa care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea?
 • ... în Bucovina nunta era strigata de preot? Obiectiile la nunta aveau loc si în trecut. Chiar daca nunta era aranjata, era necesara înstiintarea publica. Astfel, cu trei saptamâni înainte de nunta, preotul face strigarile în biserica pentru a preîntâmpina eventualele obiectii în privinta casniciei viitorilor miri.
 • 1392: Apare pentru prima oara în documente numele de "Bucovina", într-un document emis de cancelaria domnului Moldovei, Roman I (1392-1394).

Adauga un comentariu