Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

Darmanesti - Informatii generale

Populaţie: 5.943 locuitori

Suprafaţă: 50,51 kmp

Adresa primăriei: sat Măriţei, cod 727155

Telefon, fax: 0230/551532

Comuna Dărmănesti este situată în partea de est a județului Suceava, la o depărtare de 15 km de municipiul Suceava, la 16 km de orasul Rădăuti si la 22 km de orasul Siret.

Suprafata comunei este de 5.051 ha, din care satul Dărmănesti ocupă 1800 ha, satul Măritei 1.700 ha, satul Călinesti Enache 500 ha, satul Călinesti Vasilache 300 ha, satul Dănila 500 ha si satul Măriteia Mică 251 ha.

După cum reiese din documentele istorice, comuna Dărmănesti este o comună cu vechi rezonante istorice. În anul 1499 Stefan cel Mare confirmă TeTei si Vascăi, nepoatele lui Stoian, fiul lui Dărman, stăpânirea pe trei sate, între care “un sat pe Suceava anume Dărmănestii” (Acad.doc.sec. al-15-lea Mold.,283.).

Dărmănesti este o localitate al cărui nume poate fi pus în legătură cu dharma – un zeu al dreptătii; cuvânt care indică ceea ce faceca un lucru să fie asa cum este, e lege si morală. În

Dictionarul Geografic al Bucovinei se arată că această comună este împărtită în două:

La N-E de soseaua natională E85, pe stânga si pe dreapta pârâului Hatnuta, se întinde satul Hatna

La S-V, Dărmănestii sau Ghermănestii, cum se mai numea. Dărmănestii si Hatna au fost până în secolul al IX-lea sate diferite. În anul 1785 Comisia austriacă de delimitare face o confuzie între cele două sate si consideră un sat cu nume dublu, Dărmănesti Hatna, asa cum apare pe lista posturilor de pază la frontieră între anii 1787-1824.

Comuna Dărmănesti este compusă din următoarele sate: Dărmănesti, Măritei, Măriteia Mică, Dănila, Călinesti Enache, Călinesti Vasilache. Satul resedintă de comună este Măritei.

Stiati ca ...

 • ... denumirea de Bucovina este derivata de la termenul slav „buk”, insemnand „fag”, regiunea devenind astfel o veritabila Tara a Fagilor? Este o zona cu o istorie zbuciumata, in prezent fiind divizata intre Romania si Ucraina. A fost anexata Imperiului Austriac in 1775, urmand ca Bucovina sa faca parte din Romania din data de 15/28 noiembrie 1918. Partea sa de nord a fost ocupata de catre URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial, devenind parte a Ucrainei dupa destramarea Uniunii.
 • ... din punct de vedere administrativ, Bucovina este alcatuita din judetul Suceava, fara orasul Falticeni si cateva sate din judetul Botosani. Orasele cele mai importante din Bucovina sunt Radauti, Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret sau Vicovu de Sus. Bucovina este renumita pentru manastirile in stil moldovenesc, ctitorii ale domnitorilor si ale marilor familii boieresti, cunoscute pentru culorile specifice: Voronet (albastru), Sucevita (verde), Arbore (amestec de culori), Humor (rosu), Putna, etc.
 • ... în timpul slujbei religioase un alt moment amuzant este 'calcatea' ? Moment în care mirii, în timp ce îsi aseaza verighetele, se calca pe picior, pentru a-si asigura în acest fel suprematia în casnicie.
 • ... un alt obicei interesant este si mascarea miresei, ritual ce marca trecerea tinerei de la starea de feciorie la cea de femeie maritata?
 • ... un alt moment important în momentul nuntii bucovinene este “iertaciunea” ? Obiceiul cere ca tinerii sa se aseze pe o perna, cu fata spre rasarit - mireasa se aseaza în genunchi pe o perna, iar mirele, în picioare, cu mâna stânga pe umarul miresei - pentru a avea o viata usoara si placuta, asa cum este si perna.
 • ... în Bucovina, Mireasa trebuia castigata? Ca sa o poata lua din casa parintilor, Mirele trebuia sa razbata în fata usilor închise si sa se tocmeasca bine cu parintii acesteia, dar negocierile se faceau de multe ori sub forma unei lupte simulate între alaiul Mirelui si cel al Miresei.
 • ... la rândul lui, Mirele în timp ce era barbierit de catre un barbier sau vataf priceput, era de asemenea batjocorit de cei prezenti?
 • ... în Bucovina, Mireasa este bocita, iar Mirele este luat în derâdere? Aici traditia spune ca mireasa trebuie sa plânga în ziua nuntii, când domnisoarele de onoare spun cântecul de jale. Provocarea lacrimilor nu era o problema, ritualul fiind rezolvat adesea cu ceapa.
 • ... judetul Suceava este al doilea judet ca marime din tara, dupa Timis, având o suprafata de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din suprafata totala a tarii ?
 • ... Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tânar dintre muzeele în aer liber ale României?
 • ... Muzeul Satului Bucovinean s-a înfiripat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, când satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura popopulara?
 • ... unicat în zona, este Casa Dorna Candreni, construita la sfârsitul secolului al XVIII-lea, aceasta reprezentând momentul de extindere al planimetriei prin adoptarea unui nou element arhitectonic – foisorul ?
 • ... o modalitate traditionala de constructie specifica zonei este construirea 'pe loc' din arborii doborâti, iar pentru a face loc gospodariei, aceasta tehnica fiind redata de Casa Ostra, casa care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea?
 • ... în Bucovina nunta era strigata de preot? Obiectiile la nunta aveau loc si în trecut. Chiar daca nunta era aranjata, era necesara înstiintarea publica. Astfel, cu trei saptamâni înainte de nunta, preotul face strigarile în biserica pentru a preîntâmpina eventualele obiectii în privinta casniciei viitorilor miri.
 • 1392: Apare pentru prima oara în documente numele de "Bucovina", într-un document emis de cancelaria domnului Moldovei, Roman I (1392-1394).

Impresiile vizitatorilor

Nu exista comentarii.

Adauga un comentariu