Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... un alt moment important în momentul nuntii bucovinene este “iertaciunea” ? Obiceiul cere ca tinerii sa se aseze pe o perna, cu fata spre rasarit - mireasa se aseaza în genunchi pe o perna, iar mirele, în picioare, cu mâna stânga pe umarul miresei…

Afla mai mult

Cautare avansata

Horodnic de Jos

Populaţie: 2.508 locuitori

Suprafaţă: 28,87 kmp

Adresa primăriei: Horodnic de Jos, cod 727301

Telefon, fax: 0230/415410, 415260

Localitatea Horodnic de Jos este o comuna din judetul Suceava si constituie una dintre cele mai vechi asezari ale tinutului Bucovinei, fiind atestata documentar din secolul al XIV-lea. Cele mai vechi descoperiri arheologice dateaza inca din neolitic (6000 – 2000 i.H.).

Primele atestari documentare apar cand domnitorii moldoveni incep sa tina scriitori in cancelarie. Primul document provine din cancelaria domnitorului Stefan cel Batran (Musat), care a domnit in Moldova intre anii 1394 – 1399 si in Hronicul caruia se consemneaza ca Horodnicul de Jos se afla in stapanirea fratilor Iatco, Dumco si Dusco.

In ceea ce priveste denumirea satului, in primele documente numele localitatii apare sub forma “Gorodnic”, dar se transmite si se impune in continuare sub forma de pronuntare “Horodnic”, ramanand astfel neschimbata pana astazi. Inexistenta in fondul principal de cuvinte al limbii romane a cuvantului “horodnic” i-a dus pe cercetatori la pareri diferite in privinta explicarii numelui. Unii sustin ca Horodnic inseamna “ocol, poiana”, altii ca ar insemna “intaritura, cetate, oras”, iar altii – “gradina, gradinar”.

Comuna Horodnic de Jos se afla la intretaierea meridianului 25 grade si 48' longitudine estica cu paralela 47 grade si 47' latitudine nordica, la poalele muntelui Pietrosu din Obcina Mare, in valea larga dintre dealurile Colnic si Osoi, dealurile sale gasindu-se in zona de contact dintre munte si depresiunea Radauti.

Are acces direct la DN 2H si se afla la distanta de 7 km de municipiul Radauti, respectiv 44 km de municipiul resedinta de judet Suceava.

Se invecineaza la nord cu satele Galanesti si Hurjuieni, la nord-est cu Fratautii Vechi, la est cu municipiul Radauti, la sud si sud-vest cu Horodnicul de Sus, iar la vest si nord-vest cu localitatea Voitinel.

Strabatuta de doua drumuri paralele, unul pe deal şi altul pe vale, legate intre ele prin mai multe ulite, comuna are o zona centrala, unde este centrul civic al localitatii (Primaria, Scoala nr.1, dispensarul uman, Caminul Cultural, biserica, Politia si un complex comercial).

Localitatea se intinde pe o suprafata de 2938 ha, in care se regasesc suprafete agricole, imas comunal şi drumuri. 

Nu a fost gasita nici o locatie.