Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... în Bucovina, Mireasa este bocita, iar Mirele este luat în derâdere? Aici traditia spune ca mireasa trebuie sa plânga în ziua nuntii, când domnisoarele de onoare spun cântecul de jale. Provocarea lacrimilor nu era o problema, ritualul fiind rezolvat…

Afla mai mult

Cautare avansata

Radaseni

Populaţie: 4.371 locuitori

Suprafaţă: 40,86 kmp

Adresa primăriei: Rădăşeni, cod 727460

Telefon: 0230/547150

Satul Rădăseni este asezat pe un deal înalt pe care sunt cultivati pomi fructiferi. El se află la o distantă de 2 km vest de orasul Fălticeni.

Cel mai vechi document istoric cunoscut în care se pomeneste de Rădăseni datează de la 16 februarie 1424, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432): “Din mila lui Dumnezeu, noi Alexandru Voievod, domn al T ării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră celor ce o vor vedea sau o vor auzi cetindu-se că acest adevărat popa Iuga ne-a slujit nouă credincios. De aceea noi, văzând dreapta si credincioasa lui slujbă către noi, l-am miluit cu deosebita noastră milă si i-am dat în tara noastră un sat lângă Baia, anume Buciumeni… Iar hotarul acestui sat începând … până la pârâul ce merge la Radesani, lângă Stăniga”. Această danie a fost întărită 10 ani mai târziu de către domnitorul Stefan al II-lea al Moldovei.

După construirea Mănăstirii Slatina (1554-1558) de către domnitorul Alexandru Lăpusneanu, satul Rădăseni a devenit mosie mănăstirească. Conform traditiei, domnitorul Stefan Tomsa al II-lea (1611-1615 si 1621-1623) ar fi învătat carte la Rădăseni si apoi, după urcarea sa pe tronul Moldovei, ar fi făcut Rădăsenii sat domnesc.

După traditie, ar mai fi existat o biserică la locul numit Silistea, unde ar fi fost prima asezare a satului, dar probabil că năvălirea tătarilor (1241) ar fi silit pe locuitori să se mute în partea de sud-est, Fundoaia, sub dealul Cetătuia. În locul numit Silistea a fost descoperit un valoros material cucutenian, precum si ceramică apartinând culturii Nova, cultură de la sfârsitul epocii bronzului (sec.14-12 î.H.).

Nu a fost gasita nici o locatie.