Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... un alt moment important în momentul nuntii bucovinene este “iertaciunea” ? Obiceiul cere ca tinerii sa se aseze pe o perna, cu fata spre rasarit - mireasa se aseaza în genunchi pe o perna, iar mirele, în picioare, cu mâna stânga pe umarul miresei…

Afla mai mult

Cautare avansata

Radaseni

Populaţie: 4.371 locuitori

Suprafaţă: 40,86 kmp

Adresa primăriei: Rădăşeni, cod 727460

Telefon: 0230/547150

Satul Rădăseni este asezat pe un deal înalt pe care sunt cultivati pomi fructiferi. El se află la o distantă de 2 km vest de orasul Fălticeni.

Cel mai vechi document istoric cunoscut în care se pomeneste de Rădăseni datează de la 16 februarie 1424, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432): “Din mila lui Dumnezeu, noi Alexandru Voievod, domn al T ării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră celor ce o vor vedea sau o vor auzi cetindu-se că acest adevărat popa Iuga ne-a slujit nouă credincios. De aceea noi, văzând dreapta si credincioasa lui slujbă către noi, l-am miluit cu deosebita noastră milă si i-am dat în tara noastră un sat lângă Baia, anume Buciumeni… Iar hotarul acestui sat începând … până la pârâul ce merge la Radesani, lângă Stăniga”. Această danie a fost întărită 10 ani mai târziu de către domnitorul Stefan al II-lea al Moldovei.

După construirea Mănăstirii Slatina (1554-1558) de către domnitorul Alexandru Lăpusneanu, satul Rădăseni a devenit mosie mănăstirească. Conform traditiei, domnitorul Stefan Tomsa al II-lea (1611-1615 si 1621-1623) ar fi învătat carte la Rădăseni si apoi, după urcarea sa pe tronul Moldovei, ar fi făcut Rădăsenii sat domnesc.

După traditie, ar mai fi existat o biserică la locul numit Silistea, unde ar fi fost prima asezare a satului, dar probabil că năvălirea tătarilor (1241) ar fi silit pe locuitori să se mute în partea de sud-est, Fundoaia, sub dealul Cetătuia. În locul numit Silistea a fost descoperit un valoros material cucutenian, precum si ceramică apartinând culturii Nova, cultură de la sfârsitul epocii bronzului (sec.14-12 î.H.).

Nu a fost gasita nici o locatie.