Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

1392: Apare pentru prima oara în documente numele de "Bucovina", într-un document emis de cancelaria domnului Moldovei, Roman I (1392-1394).

Afla mai mult

Cautare avansata

Rudesti

Satul Rudesti a fost întemeiat în secolul al XVI-lea pe malul râului Verehia, istoricul Teodor Bălan (1885–1972) găsind un document din 2 aprilie 1623 prin care domnitorul Stefan Tomsa al II-lea i-a întărit lui Mihai Tăutul, pârcălabul Hotinului, dreptul de proprietate asupra a jumătătii de sus a satului Grămesti si a jumătătii de jos a satului Rudesti. Numele satului este mentionat si în alte documente: 18 iunie 1672, 1727 (când jumătate a satului era stăpânită de boierul Constantin Palade), 24 iunie 1739, 3 decembrie 1782.

Un document din 1769 mentionează că un oarecare părinte Benedict, egumenul Mănăstirii Moldovita, a fost trimis de Divanul boieresc din Moldova la împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei, el găsind aici mosia unui boier pe nume Stârcea.

Biserica de lemn din Rudesti a fost construită la sfârsitul secolului al XVIII-lea, acest lucru fiind atestat de inscriptia "1792" de pe unul dintre clopotele bisericii. Conform Cronicii parohiei, ctitorii bisericii provin din familia boierească Stârcea, acest lucru fiind sussinut si de înmormântarea în lăcasul de cult la mijlocul secolului al XX-lea al unui descendent al familiei Stârcea, privilegiu îngăduit doar ctitorilor si descendentilor acestora.

Nu a fost gasita nici o locatie.