Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tânar dintre muzeele în aer liber ale României?

Afla mai mult

Cautare avansata

Baia

Populaţie: 7.183 locuitori

Suprafaţă: 39,77 kmp

Adresa primăriei: Baia, cod 727020

Telefon, fax: 0230/540990, 545637

Urmând drumul dinspre miazazi, care strabate peste dealul Tîmpesti, la 8 km de Falticeni se afla Baia, care a fost cel mai vechi oras si prima capitala a Moldovei, dar care astazi e doar un sat ca multe altele, cu vestigii din vremurile de odinioara.

Asezarea de aici este foarte veche si dateaza din paleolitic. La Plopii Baii a existat o cetatuie, întarita cu valuri si santuri de pamânt, cu urme de unelte de silex si ceramica precucuteniana. Alte urme din epoca metalelor si din perioada prefeudala atesta o continuitate neîntrerupta de vietuire.

La începutul mileniului al II-lea e.n., favorizata de asezarea sa în cadrul culoarului larg al Moldovei si de potentialul natural si economic variat al unitatilor învecinate – Muntii Stînisoarei si Podisul Sucevei, care se întâlnesc aici, localitatea s-a transformat în târg. Baia este unul dintre târgurile românesti existente cu mult înaintea întemeierii statului feudal de sine statator, Moldova . Sapaturile arheologice atesta o viata urbana în a doua jumatate a secolului al XIV-lea.

Aparitia si dezvoltarea timpurie a târgului a fost stimulata de bogatiile solului si subsolului, de situarea localitatii pe o straveche si însemnata artera comerciala de interes intern si international, stabilirea aici a unor grupuri de mestesugari români, sasi si unguri, veniti din Transilvania, în a doua jumatate a sec. al XIV-lea, precum si de fixarea la Baia a celei dintâi capitale a statului feudal incipient Moldova.

În veacul al XV-lea orasul Baia avea o piata larga, lânga catedrala catolica, un punct fortificat pentru provizii si adapost în caz de primejdie, pivnite mari, depozite de marfuri, casa de lemn, cu pereti decorati cu ceramica smaltuita. Negustorii din Baia vindeau, în tara si strainatate, vite, oi, miere, ceara, peste, grâne etc. si cumparau în schimb unelte, postavuri, obiecte de podoaba etc.

 La 1561, Alexandru Lapusneanu, încurajând schimbul intens de marfuri din aceasta zona, fixa la Baia patru iarmaroace pe an – la 13 martie, 29 iunie, 8 septembrie si 14 octombrie – în alternanta cu altele trei la Bistrita.

De aici a plecat criticul literar Mihai Gafita, mort în cutremurul din 4 martie 1977. Astazi comuna este formata din doua sate: Baia si Bogata, având 10000 de locuitori. Se gasesc 4 scoli, tot atâtea gradinite, o scoala de arte si meserii, un muzeu etnografic, si altele.

 

Nu a fost gasita nici o locatie.