Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... o modalitate traditionala de constructie specifica zonei este construirea 'pe loc' din arborii doborâti, iar pentru a face loc gospodariei, aceasta tehnica fiind redata de Casa Ostra, casa care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea?

Afla mai mult

Turism religios

Manastiri si biserici din Bucovina

Evenimente din Bucovina

Festivaluri, targuri si altele

Atractii turistice

Locuri de vizitat in Bucovina

Ghiduri turistice

Ghiduri turistice ale Bucovinei

Trasee turistice

Trasee turistice in Bucovina

Cautare avansata

Manastirile Unesco din Bucovina

Cu siguranta nu exista un alt loc in lume cum este Bucovina in Nordul Moldovei, Romania, unde un grup de manastiri pictate ortodoxe cu o asa calitate superioara a frescelor exterioare, asteapta sa fie vazute. Prin raritatea si frumusetea lor aceste Manastiri Pictate fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Aceste biserici sunt unice in lume deoarece atat peretii din exterior cat si cei din interior sunt acoperiti de fresce.

"Pentru putine popoare se gaseste un tinut relative mic ca acesta in care sa se cuprinda atata frumusete, atata bogatie de astazi si amintiri din trecut asa de imbelsugate, de indepartate si sfinte". – Nicolae Iorga

Următoarele 7 biserici pictate au fost înscrise, începând din anul 1993, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO (în ordine alfabetică):

Istoria acestui tinut porneste de pe timpul dacilor, insa la jumatatea secolului al XIV-lea Bogdan voievod este recunoscut "intemeietor si legiuitor al tarii". In 1775 devine parte a Imperiului Austro-Ungar in a carui componenta ramane pana in 1918 cand a avut loc marea unire. Numele de Bucovina i-a ramas din perioada ocupatiei imperiului austro-ungar cand i-a fost atribuita denumirea de Tara Fagilor.

Zona este presarata pe toata intinderea ei de manastiri si biserici, cele cu o valoare deosebita fiind construite in timpul domniilor voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares, intre secolele XV-XVI. Aflate in patrimoniul UNESCO si premiate cu "Marul de Aur" de catre Uniunea Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism, manastirile cu fresce exterioare si interioare - Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita, Arbore - constituie principala atractie turistica pentru aceasta zona.

În majoritatea cazurilor, bisericile au fost întemeiate ca loc al familiilor nobile pentru îngropare. Deşi urmând programul iconografic canonic, fiecare pictor a interpretat scenele în feluri uşor diferite. Folosind culori precum Albastrul de Voroneţ, Roşul de Humor sau Verdele de Arbore, pictorii (majoritatea necunoscuţi) au descris poveştile biblice ale pământului şi ale raiului, scene din viaţa Sfintei Fecioare şi a lui Iisus Hristos, povestiri despre începuturile omenirii şi viaţa după moarte. Prima dată, scenele au fost pictate pe pereţii interiori, apoi extinse către pereţii exteriori. Motivele pentru astfel de scene vaste erau atât religioase, cât şi didactice: pentru a promova ortodoxismul şi pentru a educa oamenii de rand.

Fotografii: Manastirile Unesco din Bucovina

Adauga o fotografie