Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Stiati ca ...

... în Bucovina, Mireasa este bocita, iar Mirele este luat în derâdere? Aici traditia spune ca mireasa trebuie sa plânga în ziua nuntii, când domnisoarele de onoare spun cântecul de jale. Provocarea lacrimilor nu era o problema, ritualul fiind rezolvat…

Afla mai mult

Cautare avansata

Partestii de Sus

Comuna Pirtesti de Sus,aflata in judetul Suceava este asezata din punct de vedere fizico-geografic in zona de contact a podisului Suceava cu Obcina Humorului,reunind doua unitati structurale si geomorfice deosebite.Este,deci asezata in Depresiunea Solonet-Cacica,cu unele afinitati carpatice.Are o suprafata de 5128 ha,fiind situata la 20 de km de orasul Gura Humorului si 35 km de municipiul Suceava.

Localitatea se invecineaza la nord cu comuna Botosana,la nord-est cu satul Humoreni-comuna Comanesti si aceeasi comuna,la est cu comuna Balaceana,la sud-est cu comuna Ilisesti,la sud cu comuna Paltinoasa si orasul Gura Humorului,in partea de sud-vest cu comuna Manastirea Humorului,iar spre vest cu satele Cacica si Pirtestii de Sus.

Istoria milenara a acestei comune aflata la adapostul Obcinelor Mari,cunoaste dovezi materiale ale existentei umane,inca din perioada neolitica(ciocane,topoare din piatra cioplita perforate sau neperforate, lamele de silex,fragmente ceramice).

La 20 ianuarie 1456,voievodul Petru Aron da un document de imunitate Manastirii Humor,prin care scuteste locuitorii din satul Pirtesti si Selistea lui Denis de orice obligatie fata de domnitor,cerandu-le in schimb o totala ascultare fata de manastire.

In timpul lui Stefan cel Mare,satul este redat Manastirii Humor.Daca documentul din 13 aprilie 1475 se margineste la simpla mentionare a satului si a selistei lui Denis,cel din octombrie 1491 aduce o serie de precizari referitoare la hotarele manastirii,o parte din aceasta gasindu-se pe actualul teritoriu al comunei Pirtestii de Jos.

Satul Pirtesti a fost stapanit de Manastirea Humor pana in secolul al XVIII-lea.In anul 1704,se iveste un litigiu intre Savin,proprietarul satului vecin Comanesti,si manastire,cu privire la hotsrul dintre aceste doua asezari.Divanul domnesc stabileste,la 22 septembrie 1704, hotarele dintre cele doua sate.la cercetarile facute pentru stabilirea lor a depus marturie batranul Lazoreacul din Todiresti,prestand juramant cu brazda pe cap,dupa obiceiul pamantului.

Evolutia satului romanesc si schimbarea treptata a mentalitatilor au condus,in timp,la dezvoltarea acestei asezari si ridicarea standardelor de viata ale locuitorilor.Inlaturand ignoranta fata de trecutul neamului romanesc,istoria inscrie comuna Pirtestii de Sus in tezaurul de cultura si civilizatie al Bucovinei.

Nu a fost gasita nici o locatie.