Vacante de exceptie in Bucovina

Manastirile pictate din Bucovina sunt primele destinatii turistice romanesti premiate cu "Marul de Aur", considerat a fi un premiu Oscar a turismului.

Tururi virtuale ale celor mai bune destinatii turistice din Bucovina

Cautare avansata

Patrauti

Populaţie: 4.895 locuitori

Suprafaţă: 37,73 kmp

Adresa primăriei: Pătrăuţi, cod 727420

Telefon, fax: 0230/528020

Comuna Pătrăuţi este situată la 10 km N-NV de Municipiul Suceava de o parte şi de alta a drumului European E 85. Teritoriul acestei comune se mărgineşte la N cu Calafindeşti, la E cu comuna Mitocu Dragomirnei şi municipiul Suceava, la S apa râului Suceava îl desparte de comuna Şcheia, iar la V cu comuna Dărmăneşti.

Mergand pe soseaua nationala, E85, care leaga municipiul Suceava de orasul Siret, dupa trecerea podului peste raul Suceava si parcurgerea cartierului Itcani, se deschide, pe dreapta si pe stanga, tarina Patrautiului, marginita la dreapta de dealul dinspre Lipoveni, acoperit cu pomi fructiferi, si la stanga de raul Suceava.

Drumul, altadata umbrit de tei, intalneste, la 3 km de Itcani, paraul Patrauceana si, imediat, dupa cca. 500 de metri, drumul comunal Patrauti, si continua, pe aceeasi tarina, pana la paraul Bradului de unde incepe satul Darmanesti. Drumul comunal strabate Patrautii ca o coloana vertebrala pe o distanta de circa 12 km, mergand paralel cu paraul Patrauceanca si trecand peste afluentii acestuia: paraul Dediului, paraul Galben unit cu paraul Negru inaintea podului de trecere, paraul Popii, paraul Tiganului, paraul Maligar si, inainte de a intra in padure, paraul Cirincau. Daca urmam drumul prin padure inspre Calinesti, mai trecem si peste ultimul afluent, paraul Distra.

Teritoriul comunei Patrauti se invecineaza, la nord cu comuna Calafindesti, satul Calinesti-Cuparencu, la est cu comuna Mitocul Dragomirnei (satele: Dragomirna, Mitocas si Lipoveni) si municipiul Suceava (cartierul Itcani), la sud comuna Scheia (satele: Scheia si Mihoveni) de care il desparte raul Suceava si la vest comuna Maritei (satele: Darmanesti si Maritei).

Localitatea Pătrăuţi a existat încă de pe vremea lui Alexandrul cel Bun. Într-un document ce se află la arhivele statului am găsit următoarea menţiune făcută de domnitorul Alexanru cel Bun: “Facem ştire tuturor cui se cade a şti pentru adevărata slugă şi credincos boierul nostru dumnealui Vlad Adiş, carele au slujit noao cu dreptate şi cu credinţă. Pentru aceia vâzându că-i drept şi credincioasă slujba către noi l-am miluit pre dânsul cu osebită milă a noastră şi i-am dat şi i-am întărit lui întru a noastru pământ al Moldovei satul anume Pătrăuţâi la Suceava…”²

Intreg teritoriul comunei Patrauti masoara 3773 ha, din care: teren arabil - 1198 ha; pasune - 334 ha; fanete - 145 ha; liveizi - 71 ha ; padure - 1800 ha; drumuri - 60 ha; ape - 40 ha; cladiri - 80 ha; neproductiv - 37 ha;

Nu a fost gasita nici o locatie.